Chinese overheid pompt 9,7 miljard dollar in moederholding van Fidea en Nagelmackers

(Bron:Bloomberg) De Chinese overhead injecteert 60.8 miljard yuan (9.7 miljard dollar) in Anbang Insurance Group Co. Anbang is de eigenaar van de Belgische verzekeraar Fidea en van Bank Nagelmackers. In Nederland kocht Anbang de verzekeringsmaatschappij Vivat. In New-York kochten ze het prestigieuze hotel Waldorf Astoria.

De gigantische kapitaalsinjectie moet de belangen van de klanten van Anbang verzekeren en de situatie van de maatschappij stabiliseren. De omvang van de kapitaalsinjectie toont aan dat de problemen bij Anbang groot waren. Voormalig voorzitter Wu Xiaohui wordt verdacht van miljardenfraude en zit al maanden in de gevangenis. In februari nam de Chinese overheid voor minstens een jaar de controle over bij Anbang.

Funding in onevenwicht met investeringen

Wu was het brein achter een hoogrentend investeringsproduct. Het succes daarvan zorgde voor de funding om wereldwijd overnames te doen en vastgoed te kopen. Klanten die het product kopen hebben echter een optie om snel uit te stappen. Als te veel klanten dat doen dreigt de verzekeringsmaatschappij in liquiditeitsproblemen te komen. Dat zou een gevaarlijke cascade kunnen veroorzaken omdat nogal wat banken voor funding van Anbang hebben gezorgd. Zij zouden dus kunnen meegesleept worden als de verzekeraar zou onderuit gaan. De Chinese overheid garandeert met de kapitaalsinjectie niet enkel de stabiliteit van Anbang zelf, maar ook van een aantal investeerders die in het verleden op een of andere manier instapten. Tegelijkertijd stond ook de Communistische Partij zelf onder druk. Het beleggingsproduct van Anbang werd massaal verkocht bij de hardwerkende Chinees met de pet. Als die beleggingen onder druk zouden komen, is er belangrijke schade voor de politiek.

Het is blijkbaar de bedoeling van de Chinese overheid om snel een aantal private investeerders te selecteren die mee aan boord komen bij de verzekeringsgroep. Allicht wil de Chinese overheid haar participatie op die manier afbouwen zonder dat de solvabiliteit van de maatschappij in gevaar komt.

 A bank failure could trigger economy-wide repercussions, while significant losses for a broad class of retail investors could impact the Communist Party’s standing with the general public.

Rock Silvers, managing director Kaiyuan Capital.


©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail | Call +32 493 688 997


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.