Slimme analysetool Hublio zet intermediair op digitale snelweg

Reken ongeveer 4 minuten om deze longread grondig te lezen

Klassieke verzekeraars bunkeren zoveel mogelijk waarborgen in grote pakketpolissen. De woningverzekering is daar een goed voorbeeld van. Die aanpak heeft een belangrijke keerzijde. De polissen zijn bijna per definitie te duur omdat ze veel overbodige waarborgen bevatten. Ze zijn ook niet transparant en dat heeft niet noodzakelijk met moeilijk jargon te maken. Klanten lezen echter geen turven saai volgeschreven papier.

Sliced insurance

De nieuwe insurtechbedrijfjes doen dat vaak anders. Ze spitsen zich toe op specifieke deelwaarborgen die instant en online onderschrijfbaar zijn, maar ook snel kunnen gedeactiveerd worden.  Sliced insurance, heet dat. Verzekeringen in schijfjes dus. Die waarborgen zijn eenvoudig en ze zijn concreet gemaakt voor een situatie die de klant zeer goed herkent. Dat tonen ze ook vaak in hun blitse apps. Je betaalt op die manier niet voor overkill. Toch heeft die aanpak ook een keerzijde. Te veel deelwaarborgen kunnen ervoor zorgen dat de klant het overzicht verliest en daar zit een belangrijke kans voor het intermediair.

Opwaardering van het intermediair

Een van de opvallende bezorgdheden van de digitale transformatie in de verzekeringsindustrie, is de toekomst van het intermediair. Het debat daarover wordt vaak weg geschoven met het argument “opwaardering” maar tot op heden hebben wij weinig concrete invulling gehoord over hoe die andere rol er dan moet gaan uitzien. Hoe die opwaardering ook vorm gaat krijgen, ze zal alleszins nood hebben aan tools en softwareapplicaties die aangepast zijn aan de huidige stand van de technologie. De Belgische startup Hublio heeft die niche gezien.

Klantenprofilering is sleutel voor opwaardering intermediair

Een van de ankerpunten voor de opwaardering van het intermediair is de analyse van het klantenprofiel. Ook al onder invloed van Europese regelgeving is die profilering uitgegroeid tot de basis voor advies van bankiers en verzekeraars. De bepaling van zo’n klantenprofiel kan zeer gedetailleerd gebeuren aan de hand van data en dat is net wat Hublio doet. Het opstapje is een lijstje van de spulletjes die een klant in huis heeft en de antwoorden op een reeks gerichte vragen over zijn dagdagelijkse situatie.  Hublio vraagt ook een overzicht van je huidige verzekeringssituatie. Je profiel wordt daarna slim verrijkt en geactualiseerd op basis van je leven op de sociale media en informatie die je via andere kanalen prijs geeft.

Optimalisering en actualisering

De oprichters van het platform hebben eerder al stevig geïnvesteerd in een database met de algemene voorwaarden van de meest courante verzekeringsmaatschappijen. Daar hebben ze slimme software op los gelaten zodat in detail duidelijk is welke waarborgen bij welke maatschappij in de polissen zit en tegen welke premie.

We dachten dat de maatschappijen die databases zelf beschikbaar hadden maar dat blijkt helemaal niet het geval te zijn. Daarom hebben we zelf opgetuigd. 

Mirko Insua | Hublio

Hublio kan nu, op basis van het klantenprofiel en de huidige verzekeringsportefeuille, analyseren of belangrijke risico’s van een klant niet of onvoldoende zijn gewaarborgd. Dat tonen ze in een zeer overzichtelijk schema in de app. Wie op een balkje klikt, krijgt meer details. Het platform kan ook alternatieven aangeven om de premie en de portefeuille te optimaliseren.

Hublio gaat de situatie van de klant ook actief opvolgen. Als hij of zij impulsen geeft die impact kunnen hebben op de verzekeringssituatie, zal het platform suggesties aanreiken om die in te vullen. Zo’n impuls kan bijvoorbeeld ook een vervaldag zijn.

Lees verder na de afbeelding

Hublio dashboard

API’s en B2B2C strategie

Strikt genomen is Hublio een robo-advisor met alle kenmerken om de klanten direct te benaderen maar de oprichters kiezen voor een volkomen andere strategie en trekken voluit de kaart van het intermediair. De combinatie van slimme software en menselijke interpretatie kan een stevige meerwaarde zijn. Het intermediair krijgt met Hublio een professionele tool die toelaat om op basis van een fijnmazige profilering een advies op maat te geven. Bovendien krijgt de tussenpersoon prikkels om het advies regelmatig te updaten.

Hublio Inside.jpg

Hublio is een white label toepassing en de tussenpersonen die er gebruik van maken,  kunnen dus opteren voor een gepersonaliseerde omgeving. Het systeem is eenvoudig inplugbaar op basis van API’s, dat zijn programmaatjes die softwaresystemen met mekaar laten praten.  Hublio kan ook perfect gesynchroniseerd worden met de CRM- en de polissoftware van de tussenpersoon.

Naast het intermediair mikt Hublio ook op de interesse van maatschappijen. Vooral de gedetailleerde vergelijking van de voorwaarden van de verzekeraars is een stevige meerwaarde. Het platform zit nog in een eerder conceptuele fase maar de oprichters hebben ambitie om de uitrol te doen in de ganse Benelux en het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder na het filmpje

Robo-advisors zetten industrie op scherp

Bij Hublio hebben ze alleszins goed gekeken naar de manier waarop de meest succesvolle robo-advisors  opgetuigd zijn. Trov bijvoorbeeld, was initieel een soort Tinderachtige app waarmee gebruikers een digitaal overzicht van al hun gebruiksvoorwerpen kunnen aanleggen.  Bij Trov zagen ze echter snel het potentieel om aan dat lijstje een verzekering per voorwerp te verbinden. Dat kan met een snelle swipe. Ook schadegevallen kunnen onmiddellijk in-app geregeld worden.

Lees verder na het filmpje

Het spraakmakende Lemonade concentreert zich hoofdzakelijk op woningverzekeringen, zowel voor eigenaars als huurders. Aan de voorkant van Lemonade zit een erg gebruiksvriendelijke app. Die laat toe om op basis van enkele goed gerichte vragen en op zeer korte tijd een polis te sluiten. De klant kan ook meteen in-app betalen. Lemonade kan op die manier de kost om een klant binnen te halen, sterk reduceren. De schadebot van Lemonade wordt gestuurd wordt door artificiële intelligentie (AI). De bot gebruikt 18 algoritmes die fraude kunnen ontdekken. In juni 2017 maakte de maatschappij bekend dat 27% van haar schadegevallen onmiddellijk door de bot geregeld worden. Op termijn moet dat negentig procent worden. De bot houdt onder meer rekening met de ernst en de hoogdringendheid van de aangifte. Hij is uiteraard sterk gericht op het filteren van fraude. De machine is ook zelflerend. Het team van Lemonade neemt ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. De maatschappij houdt een flat fee van 20% voor zichzelf. Als er, winst overblijft keert Lemonade die uit aan een goed doel dat door de klant gekozen is. Givebacks noemen ze dat.

FINANCELAB | Content Marketing – Corporate Journalism  – Copywriting for the financial industry   Call +32 493 688 997

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.