Ethias eindelijk verlost van Firstportefuille. Beleggers verliezen depositogarantie

Ethias is eindelijk volledig verlost van de First A –portefeuille. Het resterende pakketje van ongeveer 200 miljoen euro, gespreid over 4400 polissen, is overgenomen door Monument Re Limited, weliswaar via de Ierse dochter Laguna Life. Monument Re is gespecialiseerd in het beheer van zogenaamde run-offportefeuilles. De maatschappij werd pas opgericht in 2016 en heeft haar zetel op Bermuda. De overname moet nog goedgekeurd worden door de Ierse toezichthouder.

Depositowaarborg weg

Aan de contracten en de garanties verandert verder niks maar toch is er een belangrijk gevolg voor de polishouders. Ierland heeft namelijk geen depositowaarborgregeling zoals die momenteel wel geldt in België. De polissen verliezen dus hun garantie tot 100.000 euro. Monument Re zal na de afwikkeling van de overname een nieuwe uitkoopactie organiseren.

Ethias organiseerde liefst zeven uitkoopoperaties om de portefeuille van oorspronkelijk meer dan 3 miljard euro te doen krimpen. Gemiddeld bracht First A echter 3,4 % op en dat rendement was, zonder market value adjustement clausule, gegarandeerd tot de einddatum. De klanten waren dus niet zomaar geneigd om op de avances van de verzekeraar in te gaan. De laatste uitkoopactie in 2017 leverde de klanten een premie van 25% op en het kapitaal werd onmiddellijk beschikbaar. Ethias ging zo ver omdat de Europese regelgever zware druk legde op de maatschappij maar ook omdat het beheer van de portefeuille handen vol geld kostte. De First –A contracten waren in feite een closed book operatie geworden voor Ethias. De instroom in de portefeuille is al jaren bevroren. De maatschappij is daar echter niet voor georganiseerd.

Ook Aspecta in runn-off bij Monument re

Monument Re nam eerder dit jaar ook al Aspecta Assurance International Luxembourg over van Talanx Group. Aspecta werd al in 2010 in runn-off geplaatst. De maatschappij had vestigingen in Duitsland, Italië en Spanje maar bouwde ook in België een beperkte portefeuille op. Aspecta had ook een belang van 25% in de Luxemburgse maatschappij Quality Insurance Services Luxembourg, een extern beheersplatform voor levensverzekeringscontracten. Ook dat belang zat mee in de overname.

ABN AMRO Life Capital overgenomen via Belgische dochter

In 2017 nam Monument Re de portefeuille van ABN Amro Life Capital Belgium (AALCB) over. Die overname gebeurde dan weer via het Belgische vehikel Benelux Life Run-Off SCS. Na de overname werd dat hernoemd tot Monument Assurance Belgium NV. Die Belgische dochter werd technisch in mekaar geknutseld door het Duitse gespecialiseerde platform Acathia Capital. Een van de topmensen bij Acathia is de Belg Frank Dausy. Die werd recent ook benoemd tot general manager van IAB, het instituut van actuarissen.

Het is opmerkelijk dat de overname van de Firstportefeuille niet via de Belgische dochter verloopt maar tegelijkertijd is er ook een logische verklaring voor. AALCB was een portefeuille in tak23 waar de depositogarantie niet geldt. De tak 21 contracten waren eerder al overgenomen door de kleine Belgische verzekeraar Patronale Life. Bij First gaat het over een portefeuille die louter in tak 21 is opgebouwd en waar de depositogarantie een van de steunpilaren is. Door die weg te halen zullen de klanten allicht bereid zijn om sneller in te gaan op de nieuwe uitkoopactie die Monument Re al heeft aangekondigd. Het succes daarvan zal allicht doorwegen op de prijs van de overname.

FINANCELAB | Content Marketing – Corporate Journalism  – Copywriting for the financial industry   Call +32 493 688 997

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.