Overname Generali Belgium toont nieuw strategisch model in de verzekeringsindustrie

De groep Assicurazioni Generali  heeft  de verkoop van Generali  Belgium aan het op Bermuda gevestigde Athora Holding bevestigd. De investeringsgroep betaalt ongeveer 540 miljoen euro voor de Belgische verzekeringsmaatschappij. Generali is in ons land een algemene verzekeraar in schade en leven. In 2017 had de maatschappij een premieomzet van 640 miljoen euro, gespreid over 420.000 klanten. De maatschappij heeft 5,3 miljard euro reserves. De Belgische dochter was vorig jaar goed voor 22 miljoen euro winst op groepsniveau. Door de verkoop realiseert de de groep ongeveer 150 miljoen euro extra kapitaal.

Europ Assistance niet betrokken in deal

Topman Philippe Donnet verklaarde vorig jaar in juli al dat de groep de verkoop van een reeks dochterbedrijven in 13 tot 15 landen zou organiseren. Hij wilde op die manier minimaal een miljard euro ophalen. De activiteiten in Panama, Guatemala, Colombië, Nederland en Ierland zijn ondertussen al verkocht. De verkoop van de Belgische dochter sleepte langer aan dan gepland. Dat had onder meer te maken met de zware verplichtingen die in het verleden werden opgebouwd in leven.

Generali verdwijnt overigens niet volledig uit België. De groep behoudt haar activiteiten bij grote bedrijven via Global Business Lines. Ook bijstandsverzekeraar Europ Assistance België, een dochterbedrijf van Europ Assistance Groep (EAG), is niet betrokken bij de overname. EAG is volledig in handen van Assicurazione Generali.

Een nieuwe strategisch bedrijfsmodel

Athora Holding is een dochterbedrijf van de Amerikaanse investeringsgigant Apollo Global Management. De maatschappij wordt in een aantal media als een atypische koper bestempeld maar dat is het niet. Het is eerder een voorbeeld van een belangrijke nieuwe strategische  evolutie in de verzekeringsindustrie. De holding is een combinatie van investeringskapitaal, technologie en actuarieel-juridische knowhow.

De verzekeringsindustrie teerde tientallen jaren op een ogenschijnlijk onbedreigd organisatiemodel. De opkomst van de eerste direct writers zorgde nauwelijks voor onrust. De klant was niet klaar voor directe verzekeringen en de kracht van het intermediair leek onbedreigd. De industrie vergat om zichzelf te vernieuwen en bleef in veel gevallen ook verder boeren met oudmodische, compleet gedateerde mainframes die zo complex waren dat niemand er echt durfde aan te raken.

De technologie en de digitalisering zorgden voor een drastische schokgolf. De nieuwe mediakanalen zorgden voor een complete ommekeer van het communicatiemodel en maakten het mogelijk om de klant echt centraal te stellen. Maar ook de strengere regelgeving zette extra druk op de sector. De kapitaalsvereisten werden opgehoogd en de maatschappijen moesten hun activiteit rendabel organiseren. Teren op het verleden was niet langer opportuun.

Slimme insurtechs doken in die opportuniteit en pikten specifieke marktniches in. Ze zetten de klassieke organisatie nog veel meer onder druk omdat ze de waarborgen compleet herdenken en hun beheer organiseren op basis van slimme communicatie en artificiële intelligentie. De echte kapitaalkrachtige maatschappijen investeerden snel in nieuwe beheersplatformen. De markt zag er op zeer korte tijd helemaal anders uit. Niet alle maatschappijen hebben echter voldoende mogelijkheden om alert en snel te reageren. Ze kunnen niet anticiperen op de creativiteit en hebben niet voldoende kapitaal om te investeren in slimme en slanke beheersplatformen.

Een aantal van die maatschappijen zijn niet voldoende aantrekkelijk voor een rendabele overname door een concurrent. Er rest dan maar één oplossing, de portefeuilles gaan in run-off. Ze worden passief beheerd en de productie wordt stopgezet.

Run-off experts versie 1.2

Het beheer van portefeuilles in run-off is ondertussen uitgegroeid tot een gespecialiseerde industrietak. Vooral in leven ontstonden er maatschappijen die portefeuilles overnamen en ze daarna, op een veel efficiëntere manier, gingen beheren. Dat bedrijfsmodel is ondertussen geëvolueerd. Holdings zoals Athora nemen portefeuilles of minder rendabele maatschappijen over en de zogenaamde legacy,  wordt in een slim en goedkoper beheersmodel geplaatst. Die transactie is intelligent berekend en levert altijd winst op voor de overnemers. Daarnaast beschikken die overnemers over een massa data. Die kunnen ze gebruiken om nieuwe en rendabele operationele verzekeringsplatformen te bouwen. Dat doen ze vaak vanuit een positie als herverzekeraar waarbij de front office wordt ingericht als een underwriter. Dat operationeel model is slim technologisch opgebouwd met de inzet van API’s.

Nationale Suisse, Ergo en Ethias eerder al aan de beurt

De overname van Generali Belgium is niet de eerste operatie van dat type in ons land. In 2015 nam Enstar het Belgische filiaal Nationale Suisse Verzekeringen (NAB) over van Helvetia. De holding bracht de activiteiten van underwriters Vander Haeghen & C° en Arena onder in haar eigen underwriter Torus Insurance Holdings Limited. Torus werd later omgevormd tot Starstone. De andere activiteiten van NAB worden door Enstar in run-off geplaatst.

Vorig jaar besliste Ergo Insurance om de activiteiten in België te stoppen. De groep beheert voorlopig haar portefeuille in run-off zelf.  Eerder deze week nam Monument Re het laatste gedeelte van de First-contracten van Ethias over.

FINANCELAB | Content Marketing – Corporate Journalism  – Copywriting for the financial industry   Call +32 493 688 997

OnlineCrisiscommunicatieBanner

Een gedachte over “Overname Generali Belgium toont nieuw strategisch model in de verzekeringsindustrie

  1. Gisteren de meeting met de top van Athora gevolgd. Zijn immers de nieuwe aandeelhouders van Webbroker en mefirst. Inderdaad, Hedwig, je slaat de nagel op de kop: nieuw model, fris, anders, open en directe communicatie. Geen traditionele verzekeraar maar veel meer dan dat. Benieuwd naar het vervolg…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.