Vermeend Ponzinetwerk Questra kondigt doorstart in België aan

Questra World, een van de meest opvallende en grootschalige fraudezaken van de laatste jaren, lijkt weer op te duiken in België. De website  Questra België werd opgepoetst en is opnieuw actief. Op die site werden vorige week bijna dagelijks nieuwe aankondigingen gepubliceerd. Er is onder meer een link naar een nieuwe promotiebrochure voor het netwerk, een Youtubefilmpje met de zogenaamde nieuwe CEO en de melding dat beleggers weer kunnen updaten, zonder verdere melding wat dat precies inhoudt.  In een van de berichten meldt de organisatie dat de doorstart effectief voorzien is voor de maand mei.

doorstartQuestra

Via de site kan je ook een email verzenden, iets wat we bij Financelab uiteraard hebben geprobeerd. We kregen effectief en snel een anoniem antwoord van Team Questra België maar het emailadres van de afzender deed een belletje rinkelen. Het was het privé-emailadres van een oude bekende die vorig jaar een van de drijvende krachten van het netwerk was en op Facebook af en toe stevig uit de hoek kwam om de scam te verdedigen.

Netwerkmarketing

In 2016 en 2017 slaagde een oplichtersbende erin om maandenlang goedgelovige beleggers in gans Europa en allicht ook in een aantal Aziatische en Afrikaanse landen om de tuin te leiden. Uit onze analyse bleek toen dat het om een bende oplichters uit Oekraïne en Kazachstan gaat. Jongens met een zwaar verleden overigens. Het netwerk recruteerde vooral in West-Europa zeer actief . Dat deden ze met handig uitgedachte investeringspakketjes met een laag instapbedrag en een onrealistisch hoog rendement tussen 4% en 6% per week!!! Dat goed geselecteerde clubje werd uitgenodigd op de zogenaamde leadership events in Berlijn en Dubaï. Daar namen ze deel aan een peptalkshow waar veel grandeur en blingbling bij te pas kwam. Het netwerk verspreidde slim gemonteerde filmpjes van die feestjes op Youtube. Die gingen onmiddellijk stevig viraal. Iedereen die erbij was wilde uitpakken met zoveel succes. En er doken ook wel wat Belgen op die vrij hoog in de hiërarchie waren gedropt. Die hiërarchie is gebaseerd op omzet. We kunnen dus aannemen dat aardig wat landgenoten een deel van hun spaarcentjes in het verhaal hebben achter gelaten.

Het netwerkmechanisme was handig uitgedacht. Questra werd voorgesteld als een marketing- en verkoopsorganisatie die verder niks met investeren te maken had. Dat gebeurde zogenaamd bij Atlantic Global Asset Management. Questra paste het model van de zogenaamde multi-level-netwerkmarketing toe. Zoals dat gebruikelijk is in een Ponzi-schema krijgen de beleggers hun fabuleuze rendement ook effectief gedurende een tijdje uitgekeerd. De bedoeling was echter om hen te stimuleren om zelf een netwerk van nieuwe beleggers op te bouwen waardoor een permanente instroom van geld in het platform kon georganiseerd worden. Wie bovenaan in de piramide zat, verdiende een riante commissie op de beleggingen die binnenstroomden. Naarmate dat eigen netwerk groter wordt stijgen ze hoger in de hiërarchie en dat schuift aardig wat extra.

Fake news

De twee organisaties hadden beiden een duur uitziende website maar dat was vooral windowdressing.  Er was geen informatie over hoe ze hun gigantische rendementen behaalden. Ook over de beheerders zelf werd met geen woord gerept. De meeste communicatie gebeurde via een onwaarschijnlijk kluwen van Facebookpagina’s. Iedereen die meende om snel geld te pakken leek zelf zo’n Questrafacebookpagina te starten en dat leidde tot een van de meest boeiende cases van fake news. Het was tegelijkertijd ook de reden waarom deze scam zo lang kon verdergaan. Het was voor het netwerk namelijk heel eenvoudig om positieve berichten te lanceren die massaal werden opgepikt op Facebook. Die strategie leidde er zelfs toe dat leden van het verkoopsnetwerk echte haatcampagnes opzetten als er iemand een kritisch geluid liet horen.

Een straf voorbeeld was de zogenaamde aanvraag voor een vergunning Fintech (sic) aan de Nationale Bank van België. Toen het netwerk vorig jaar in ademnood kwam schermde AGAM een tijdje met het argument dat de aanvraag voor een licentie traag verliep. AGAM publiceerde een melding op de website dat ze een aanvraag voor een vergunning Fintech zouden gedaan hebben bij de Nationale Bank van België. Ze deden het zelfs overkomen alsof een medewerker van NBB die aanvraag zou bevestigen. Het bericht werd overgenomen op de Facebookpagina Questra World België en op een Russische VK-pagina van de organisatie. De melding ging meteen viraal en werd duidelijk gepusht om het vertrouwen in de organisatie te ondersteunen. Bij de NBB wisten ze nergens van en de bank stuurde een officieel bericht uit om te ontkennen dat de aanvraag effectief gebeurd was. Tegelijkertijd gaf de bank aan dat een vergunning Fintech niet bestaat.

Questra NBB

Netwerk in ademnood

In juli 2017 kwamen de eerste barsten in de organisatie. De betalingen werden gestopt en de voorgespiegelde incentives en leadership events werden gecanceld. Er volgden nog een paar updates op Youtube maar de kwaliteit was duidelijk minder. Het netwerk achter de scam bewees op dat moment dat ze voor weinig terug deinzen. Ze kwamen met een onwaarschijnlijk scenario waarbij Questra en AGAM zouden verkassen naar Azië. In West-Europa werden snel twee spookfirma’s gedropt onder de naam Lianora en Five Winds. Die kregen opnieuw een visueel aantrekkelijke website mee maar verder gebeurde er niks. Het vermeende AGAM-kopstuk Robala kwam doodgemoedereerd verklaren dat de maatschappij een aantal weken collectief verlof nam om de integratie van bitcoin mogelijk te maken. Maar zelfs dat was niet voldoende om de geldzucht van honderden fans te stillen. Ook in ons land bleven de diehards nog maandenlang geloven dat de organisatie opnieuw zou starten.

Doorstart in mei

Verwonderlijk genoeg lijkt dat ook te gebeuren. In Spanje wordt momenteel ene Diego Martin, opgevoerd als de nieuwe CEO van Questra. De man was vroeger CEO van Questra Spanje maar hij verdween in 2016 uit het netwerk. Op de website van Questra België staat een Youtube filmpje waarin hij een soort interview lijkt te geven aan het schimmige kanaal Formula Del Dinero. Martin claimt daarin dat hij Questra gaat leiden. Hij beweert ook dat het geld niet zou verdwenen zijn. Zijn sérieux blijft echter niet altijd overeind want op de Facebookpagina Questra World & Atlantic Global UK verschijnt de man in een T-shirt van Superman voor het koninklijk paleis in Madrid.

Het filmpje met Martin gaat opnieuw snel viraal en blijkbaar zijn mensen opnieuw bereid om te geloven dat het netwerk weer actief wordt. Op de Facebookpagina Questra International UK verwijst men op 17.04.2018 naar de start van een vestiging in België.

Questra2018openingkantoorBel

Wij stuurden een email naar Questra België en we kregen antwoord van het emailadres van een private persoon die vroeger zeer actief was op verschillende Questra Facebookgroepen.

Beste,

U kan op de website via ‘ Questra nieuws ‘, alle info terugvinden. Moest u nog vragen hebben hoor ik het graag.

Met vriendelijke groeten,

Team ‘questra-belgie ‘

De poging tot doorstart is niet ongevaarlijk. Op de Facebookpagina Questra World staat een foto van de bewuste Diego Martin met een bekende en invloedrijke Vlaamse ondernemer. Die heeft vorig jaar het fraudenetwerk zeer lang blijven ondersteunen, ook op momenten dat iemand van zijn niveau heel duidelijk kon zien dat er iets aan de hand was. Hoog tijd dus, dat de regelgever steviger ingrijpt. Waarschuwingen alleen helpen blijkbaar niet.

FINANCELAB | Content Marketing – Corporate Journalism  – Copywriting for the financial industry   Call +32 493 688 997

Lees ook onze andere artikels over het netwerk van Questra | AGAM | Five Winds | Lianora

OnlineCrisiscommunicatieBanner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.