Zelfstandigen zonder vennootschap krijgen nieuw vehikel voor opbouw extra legaal pensioen

Vanaf 01.07.2018 beschikken zelfstandigen zonder vennootschap over een bijkomende mogelijkheid om op een fiscaal aantrekkelijke manier een extra legaal pensioen op te bouwen. De wet die de nieuwe pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) regelt, verscheen op 30.03.2018 in het Belgisch Staatsblad. Naast het POZ kunnen zelfstandigen ook opteren voor het populaire vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) en de individuele pensioentoezegging (IPT)

VAPZ is erg populair

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is een veelgebruikte optie. Sparen in een VAPZ zorgt voor lagere sociale bijdragen. De premie is namelijk volledig aftrekbaar in de personenbelasting. Hierdoor kan het totale voordeel oplopen tot meer dan 60%. Bovendien is de premie voor het gedeelte pensioenopbouw vrijgesteld van taksen. Maar het is niet allemaal goed nieuws. Er is namelijk een plafond, berekend op het inkomen van drie jaar geleden. Voor het inkomstenjaar 2018 ligt dit plafond op 8,17%, met een absoluut maximum van 3.187,04 euro.

IPT voor zelfstandigen met een vennootschap

Zelfstandigen met een vennootschap vinden in een individuele pensioentoezegging (IPT) een uitweg om pensioen op te bouwen boven het VAPZ-plafond. Je kan beide formules combineren, of ervoor kiezen om de volledige pensioenopbouw via de vennootschap te organiseren. Ook hier is de premie volledig aftrekbaar, maar dan wel in de vennootschapsbelasting.

Om de maximale premie te bepalen geldt de 80%-regel. Die zegt dat het wettelijk en aanvullend pensioen samen niet meer dan 80% mogen bedragen van de laatste normale bruto jaarbezoldiging. Deze berekeningswijze maakt een IPT fiscaal interessanter dan een VAPZ omdat de premies in een IPT hoger kunnen zijn.  Toch gaat die stelling in tegen de gangbare visie op de markt. Het VAPZ is fiscaal gezien het meest interessant, want het kan tot 60% voordeel opleveren. Het IPT geeft “maar” een voordeel tot ongeveer 30%. Ik zou zeggen : deze berekeningswijze maakt een IPT financieel interessanter dan een VAPZ.

Nieuwe Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen

Voor zelfstandigen zonder vennootschap is een IPT geen optie. Zij kunnen niet  dezelfde voordelen genieten, omdat ze geen aparte rechtspersoonlijkheid hebben. De nieuwe pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) wil dit probleem aanpakken. Ook bij een POZ is de premie onderworpen aan een aangepaste 80%-regel. De premie is niet volledig aftrekbaar, maar geeft recht op een vaste belastingvermindering van 30%. Het fiscaal voordeel mag dan niet van dezelfde grootorde zijn als het VAPZ, wie in de hogere inkomensschijven valt, vindt in de POZ wel een extra mogelijkheid om pensioen op te bouwen en fiscaal te optimaliseren.

Andere mogelijkheden

Naast bovenstaande pensioenplannen kunnen zelfstandigen ook gebruik maken van de klassieke opties: het pensioensparen en het langetermijnsparen. Beide kunnen een belastingvermindering van 30% opleveren maar zijn onderworpen aan een anticipatieve heffing van 8% (pensioensparen) en 10% (langetermijnsparen) op 60 jaar. Op langetermijnspaarproducten geldt een premietaks van 2%, pensioensparen is daar volledig van vrijgesteld.

Overzicht pensioenafspraken

Zie je door de bomen het bos niet meer? Onderstaande tabel schept duidelijkheid.

POZ ea


Diederik Denys Account Manager Securex

 

Dit artikel werd geschreven door Diederik Denys | Account Manager bij Securex

Een vraag aan Diederik? Stuur hem een email

Zelfstandigen met vragen over de organisatie van een extra-legaal pensioen? Contacteer Securex

 


 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.