Klassieke verzekeringdsdistributie heeft opvallende plaats bij insurtechs en nieuwe initiatieven van marktleiders

De klassieke pikorde in de verzekeringsindustrie, waar herverzekeraars, verzekeringsmaatschappijen en de multikanaaldistributie netjes aan mekaar geschrankt zijn, staat onder druk. Innovatieve technologie en snelle communicatie laten toe om die klassieke ketting efficiënter te organiseren en  producten en polisvoorwaarden flexibeler op te tuigen. Verzekeringsmaatschappijen komen in dat nieuwe model voor een belangrijke strategische keuze te staan. Blijven ze een merkgebonden totaalaanbieder, kiezen ze voor een white label strategie of opteren ze voor een specifieke niche.

Toekomst van het intermediair

Die keuze is van strategisch belang voor de toekomst van het intermediair. Hun positie zal op een andere manier ingevuld worden. Een aantal sectorwatchers spelen zelfs met een piste waarin onder meer blockchain de rol van het distributie stevig inperkt. Nochtans zien we op de markt een aantal nieuwe initiatieven opduiken die net de positie van het intermediair lijken te versterken. Die initiatieven komen vaak uit onverwachte hoek.

Chubb Small Commercial Marketplace

Chubb, de grootste beursgenoteerde verzekeraar wereldwijd en de belangrijkste schadeverzekeraar in de VS, startte een platform op waar agenten  en zaakvoerders van een KMO een verzekeringsportefeuille  kunnen optuigen die specifiek op maat is van het bedrijf en de zaakvoerder.

Chubb’s Small Commercial Marketplace is opgedeeld in een applicatie voor schadeverzekeringen en een tool aansprakelijkheidsverzekeringen. In de Marketplace zijn ook een uitgebreide reeks speciality lines beschikbaar. Zaakvoerders kunnen onder meer kiezen voor specifieke waarborgen zoals een dekking tegen hacking en cyberrisico’s of een inbreuk op de privacywetgeving. De maatschappij plugt haar online underwritingtool Fast TrackSM in op de Marketplace waardoor een polis op maat op een paar minuten kan onderschreven worden. De waarborgen die de agenten met de zaakvoerders kunnen afspreken zijn zeer ruim en ook de eventuele vrijstellingen of maximumbedragen kunnen flexibel worden ingevuld.

Chubb’s Small Commercial Marketplace heeft een pre-fill functie waardoor de beschikbare gegevens van de klant automatisch verschijnen. Het platform laat ook toe om de premies meteen online te betalen.

Chubb heeft het platform ondertussen beschikbaar gemaakt voor 3000 agentschappen en 15.000 personen. De verzekeraar geeft het intermediair op die manier rechtstreeks toegang tot haar underwriters waardoor ze maatwerk kunnen afleveren bij hun zakelijke klanten.

Slimme analyse van klantenprofiel bij Hublio

Ook in de Belgische insurtechscene zien we een paar verrassende initiatieven die de rol van het intermediair belangrijk maken. Hublio is een platform dat het profiel van een verzekeringsklant op een slimme manier analyseert. Eigenlijk is Hublio een robo-advisor met alle kenmerken om de klanten direct te benaderen maar de oprichters kiezen voor een volkomen andere strategie en trekken voluit de kaart van het intermediair. De combinatie van slimme software en menselijke interpretatie kan een stevige meerwaarde zijn. Het intermediair krijgt met Hublio een professionele tool die toelaat om op basis van een fijnmazige profilering een advies op maat te geven. Bovendien krijgt de tussenpersoon prikkels om het advies regelmatig te updaten.

Hublio Inside

Qover, efficiënt digitaal beheer gekoppeld aan klassieke distributie

Een andere spraakmakende insurtech is Qover. Die maatschappij is in essentie een underwriter met een snel groeiend aantal waarborgen. Qover is gebouwd om het beheer van een breed gamma verzekeringscontracten volledig digitaal te kunnen doen. Toch zijn er drie belangrijke schakels waar de oprichters voor partnerships kiezen. De effectieve risicoafdekking gebeurt bij Loyds of London en Munich Re, de schadeafhandeling gebeurt door Van Ameyde en voor de distributie rekenen ze bij Qover op een reeks externe partners. Onder meer de grotere klassieke makelaars horen daar bij. Aanbrengers kunnen zich beperken tot lead generation. Ze leveren de database met potentiële klanten aan en Qover neemt de communicatie en het beheer over. Dat kan op een gepersonaliseerde manier maar dan moet de aanbrenger uiteraard over de juiste licentie beschikken.

Tussenpersonen kunnen ook opteren voor een model van verticale integratie. Ze kiezen de producten die ze willen verkopen in de digitale bibliotheek van Qover. De communicatie en het beheer gebeurt door een API te installeren. De distributie krijgt dan een volledig gepersonaliseerde productieomgeving met een eigen logo, kleuren en lettertype maar ook met de persoonlijke contactgegevens van de makelaar.

ValueChainTraditionalNew


FINANCELAB | Content Marketing – Corporate Journalism  – Copywriting for the financial industry   Call +32 493 688 997


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.