Blockchain update

Blockchain en sojabonen
De handel in sojabonen blijkt  populair te zijn in het kader van de ontwikkeling en het effectieve gebruik van blockchaintechnologie. In januari werd een lading sojabonen verscheept van de VS naar China. De volledige administratieve poespas werd op blockchain gezet en dat leverde een immense tijdsbesparing op.  ING, Société Generale en  ABN Amro waren de betrokken banken.
Vorige week werden opnieuw sojabonen verscheept via blockchaintechnologie. Deze keer gingen de bonen van Argentinië naar Maleizië. ING was opnieuw bij de transactie betrokken, samen met het Britse HSBC. Ze gebruikten Corda-blockchaintechnologie van het R3-consortium.
Ook hier werd een enorme tijdsbesparing gerealiseerd.  Volgens HSBC kan deze operatie op een vrij eenvoudige manier gekopieerd worden. De bank berekende dat voor alle handelstransacties naar Azië en het gebied rond de Stille Oceaan een tijdsbesparing van 44% en een kostenbesparing van 31% mogelijk is.

HTC ontwikkelt een smartphone op basis van blockchaintechnologie

Exodus noemt het toestel en het zal technologie en hardware ingebouwd krijgen die transacties met crypto’s mogelijk maakt. Phil Chen, de ontwikkelaar van de virtual reality headset Vive van HTC, gaat dat project leiden. Hij zei dat Exodus onder meer de protocollen van Bitcoin, Lightning Networks, Ethereum en Dfinity zal kunnen verwerken. HTC overweegt om de aankoop van het blockchaintoestel mogelijk te maken met crypto’s.

htc-exodus-blockchain-phone-1024x553

 

Facebook werkt aan eigen crypto

Volgens de Amerikaanse videonieuwssite Cheddar werkt Facebook aan de ontwikkeling van een eigen cryptomunt. De socialenetwerksite heeft dat gerucht zelf nog niet bevestigd maar er zijn voldoende aanwijzingen om het nieuws serieus te nemen. David Marcus, die de leiding heeft over Messenger, heeft wel bekend gemaakt dat hij een werkgroep leidt, die de mogelijkheden van blockchain voor Facebook onderzoekt. Onder meer ook de positieve en negatieve gevolgen van crypto’s voor de socialenetwerksite, liggen daar op tafel. Voor hij naar Facebook kwam was Marcus voorzitter van betaalgigant Paypal. Zijn overstap werd gekaderd in de ontwikkeling van betaaldiensten voor Facebook. Onder meer Marketplace biedt onmiddellijk een aantal mogelijkheden.

Een eigen crypto kan echter een reeks nieuwe opportuniteiten bieden voor Facebook. Sectorwatchers denken vooral aan microbetalingen voor nieuwe diensten. Dat kan het strategisch model van Facebook sterk beïnvloeden. Ondertussen zitten ook de concurrenten van de netwerksite niet stil. Telegram heeft al een eigen crypto en dat leverde het platform 1,7 miljard dollar op. Telegram is een concurrent van facebookdochter WhatsApp. Telegram werkt ook aan een eigen blockchain. Kik, een advertentievrije trendy berichtendienst met heel veel leuke visuals en emoticons, heeft een eigen digitale token en werkt aan een blockchaingebaseerde betalingsservice.

Indien Facebook effectief een crypto zou ontwikkelen kan dat het speelveld voor de virtuele munt stevig door mekaar schudden. Crypto’s zijn momenteel nog het actieterrein van een beperkt aantal grote spelers. Die kennen mekaar ook en ze kunnen daardoor de markt en dus de koers beïnvloeden. Als een technologiegigant zoals Facebook met een eigen crypto komt zal dat een multiplicatoreffect initiëren en een diepgaand democratiseringseffect hebben.

 

Bill Gates clasht met Winklevoss broeders over handel in bitcoin

Bill Gates is geen fan van bitcoin en andere crypto’s. Hij noemde de aankoop van crypto’s zelfs een investering voor dwazen die geen perspectief heeft wat betreft de waarde-ontwikkeling en het rendement. De technologiemiljardair liet ook optekenen dat hij wilde speculeren op een daling van bitcoin mocht dat niet zo complex zijn. Gates kreeg meteen tekst en uitleg over hoe dat zou kunnen van de Winklevoss broers. Bij de start van Facebook beweerden zij dat Mark Zuckerberg het idee voor de site bij hen had gepikt. Daar bleken ook wel wat argumenten voor te bestaan. Het geschil werd financieel geregeld en de broers kochten met dat geld 120.000 bitcoins aan 10 dollar per eenheid. Ze werden op die manier allicht de grootste bitcoinmiljardairs. Typisch aan de Winklevoss brothers is dat ze hun immense portefeuille altijd stabiel lijken te houden. Ze gaan niet in op kortetermijnopportuniteiten maar bouwen hun bitcoinfortuin uit op lange termijn.

Staat Florida accepteert bitcoin voor betaling van belastingen

De belastingdienst van de staat Florida gaat betalingen met bitcoin en bitcoin cash accepteren. Ze werken daarvoor samen met bitcoinbetalingsplatform Bitpay. Taksen die gerelateerd zijn aan rijbewijzen, identiteitskaarten en aankoop van wagens en belastingen op onroerende goederen kunnen voortaan met de crypto verrekend worden. De overheidsdienst wil vooral de transparantie en efficiëntie bevorderen en fraude en identiteitsdiefstal tegengaan. Joel Greenberg, die verantwoordelijk is voor de dienst, denkt niet dat de volatiliteit van de cryptomunt een probleem zal zijn. Hij wil de organisatie van de belastingdienst optillen uit de 18de eeuw en hem inplanten in de 21ste eeuw. In Arizona en Georgia hadden ze gelijkaardige plannen maar de wetgevers lagen dwars.

Gemini gaat Zcash verhandelen

De Winklevoss broers hebben met Gemini  een eigen handelsplatform voor bitcoin. Dat platform gaat vanaf deze week Zcash verhandelen. Dat is een cryptomunt met een marktwaardering van meer dan een miljard dollar. Zcash is een volledig geprivatiseerd systeem. Koper en verkoper van Zcash kennen mekaar niet.  Dat gaat via de zogenaamde zk-snarks, een systeem dat toelaat om dezelfde veiligheid in te bouwen die blockchaintransacties in principe bieden, maar zonder de transparantie over wie betrokken is bij de transactie. (zk staat voor zero knowledge) Nog veel belangrijker voor Gemini is de goedkeuring die het platform krijgt voor Bitcoin Cash (25 miljard dollar) en Litecoin (8,2 miljard dollar).

FINANCELAB | Content Marketing – Corporate Journalism  – Copywriting for the financial industry   Challenge us – call +32 493 688 997

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.