Payconiq gaat samenwerken met PSP Buckaroo

Payment Service Provider (PSP) Buckaroo gaat in Nederland samenwerken met de betaalapp Payconiq. Volgens Jolien Huizinga, communicatiespecialist bij Buckaroo, zouden vanaf einde mei ook Belgische handelaars kunnen opteren voor een check-out via Buckaroo bij betalingen met Payconiq. Business Developer Johan Boeckstyns van Payconiq bevestigt dat die gesprekken aan de gang zijn maar hij denkt dat die timing te optimistisch is. De PSP is een van de grootste van Nederland en werd er viermaal na mekaar als beste PSP verkozen. Payconiq wordt momenteel vooral gebruikt bij KMO’s en dat ondernemerssegment past uitstekend bij het model van collecterende PSP.

Toen we de techniek achter Payconiq zagen waren we bij Buckaroo direct om. Payconiq is vooruitlopend op de toekomst: het is niet gebouwd op bestaande betaalmethoden, maar er ligt een directe connectie met de banken. Een mooi voorbeeld in lijn met hoe het onder PSD2 zal zijn.

Jelle Hoes | CTO Buckaroo

De juiste keuze van een PSP is niet onbelangrijk voor een handelaar omdat ze een grote impact hebben op de klantenervaring. PSP’s zorgen ervoor dat de betaling van een klant effectief in de digitale kassa van de handelaar terecht komt. Meestal hebben de PSP’s nog een reeks aanvullende diensten, In het geval van Buckaroo zijn dat bijvoorbeeld facturatie, incasso van openstaande facturen en abonnementsbeheer.

Collecterende PSP 

Buckaroo werd vorig jaar door incassobedrijf Intrum Justitia verkocht aan het Franse private equityfonds BlackFin Capital Partners. Het platform is een zogenaamde collecterende PSP (cPSP). Dat betekent dat ze een volledig pakket aanbieden waarbij de handelaar een selectie kan maken uit meer dan 80 betaalmethodes die technisch gekoppeld worden met de digitale kassa van het bedrijf. Buckaroo ook zorgt voor de administratieve verwerking en de reporting van die transacties. De handelaar moet dus niet meer aan tafel schuiven met zijn bankier.

Een distribuerende PSP levert enkel de technische betaaloplossing maar het is aan de handelaar om met zijn bankier te onderhandelen over de betaalmethodes en de tarieven die de bank daarvoor aanrekent. Als het niet over grote volumes gaat staat die handelaar altijd in een slechtere positie en zullen de kosten dus hoger oplopen.

Beste keuze voor de KMO

Payconiq is een betaalapp die vooral bij KMO’s zal gebruikt worden en precies voor deze doelgroep is de keuze van een cPSP een betere oplossing. cPSP’s combineren verschillende betaalmethodes in één internetkassa. Dat maakt de transacties goedkoper maar het is vooral veel klantvriendelijker omdat de consument meer keuzemogelijkheden heeft. cPSP’s groeperen veel handelaars en daardoor kunnen ze ook betere tarieven afdwingen voor de betaalsystemen. De integratie van de rapportering en de administratie van het betaalverkeer en de koppeling met het boekhoudsysteem betekent extra efficiëntie voor de handelaar.

Tegen al die voordelen staat ook een prijs. Bij Buckaroo, maar ook bij de meeste concurrenten, zijn die kosten opgedeeld in een opstartfee, een abonnementskost die stijgt op basis van het aantal betaalmethodes, en een vaste vergoeding per transactie. Het is voor handelaars belangrijk om die kosten goed te vergelijken tussen de verschillende PSP’s en de keuze te maken die past bij de aard en omvang van het bedrijf.

Fusie Bancontact en Payconiq resulteert in best-of-both-worlds scenario

Payconiq nam vorig jaar het succesvolle Luxemburgse betaalplatform Digicash over. In maart 2018 meldden Bancontact en Payconiq Belgium dat ze nog dit trimester fusioneren en opgaan in Bancontact Payconiq Company. Strategisch is dat alleszins een logische zet. De technologie van Payconiq is erg innovatief en zeer direct. Het platform is enkel gericht op betalingen tussen smartphones en tablets. Handelaars hebben geen bijkomende hardware meer nodig en de betalingen worden meteen uitgevoerd op de rekening.  In winkels of webshops betaal je door een QR-code te scannen. Je bevestigt je betaling met je vingerafdruk of PIN.

Bij Bancontact zijn de mogelijkheden veel ruimer. QR-codes scannen kan hier ook maar veel consumenten betalen nog met de kaart. In dat segment heeft Bancontact een ijzersterke reputatie. Alhoewel de technologie verschilt overlappen de twee platformen mekaar. Een fusie zal de positie van beiden versterken, ook al omdat ze, op een uitzondering, dezelfde aandeelhouders hebben.

Fusie is vooral een voorbereiding op open bankomgeving van PSD2 

De fusie heeft echter niet alleen zin als een best-of-both-worlds scenario. De invoering van PSD2 grijpt stevig in op de manier waarop we morgen betalen. Door die nieuwe wetgeving ziet het betaallandschap er plots compleet anders uit. Banken en betaalnetwerken moeten hun systeem opengooien voor externe partijen die een eigen betaalsysteem ontwikkelen (third party payment initiation service providers of PISP’s en voor de account information service providers (AISP’s) die systemen ontwikkelen waardoor klanten meer inzicht krijgen in hun financieel beheer en hun geldstromen. De mogelijkheden worden enorm maar de concurrentie om in het hoofd van de klant de voorkeur te krijgen, wordt bikkelhard. Google Pay, Apple Pay en binnenkort allicht ook Amazon Pay en Alipay hebben een stevig voordeel. Zij beschikken over megadatabases en het zijn mondiaal uitgespreide technologiegiganten die uiterst bedreven zijn in onlinemassamarketing. Ook om die reden is de fusie tussen Bancontact en Payconiq de logische strategie. Het brengt knowhow bij mekaar en het zorgt, in alle bescheidenheid, voor meer schaalgrootte. De nieuwe maatschappij lijkt wel nog wat te twijfelen over de merknaam. Bancontact zit in het hoofd van de consument vastgebunkerd als een zeer stevig kwaliteitsmerk wat op zich ook een financiële waarde heeft. Payconiq staat voor een jonge, trendy  imago. Voorlopig wordt het Payconiq by Bancontact. Een trucje dat ze allicht bij Maestro van Mastercard hebben geleerd.

FINANCELAB | Content Marketing – Corporate Journalism  – Copywriting for the financial industry   Call +32 493 688 997

bannerFrankPeters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.