Chatbot Heleen regelt krantenabonnement voor Het Laatste Nieuws

De aankoopervaring van de klant zo aangenaam en efficiënt mogelijk maken…dat is het nieuwe mantra van dienstverleners en retailers. Onlineshoppen is niet altijd de meest vlotte manier om je favoriete spulletjes op de kop te tikken. Klikken op de website van de verkoper, je bestellijstje checken en daarna de betaling regelen op de website van de betaalfirma is soms een complex proces waarin de klanten al eens willen verloren lopen.

Het Laatste Nieuws bestellen bij Heleen

Lezers die een abonnement op Het Laatste Nieuws (HLN) willen nemen, kunnen dat nu veel eenvoudiger doen. De populaire krant van De Persgroep schakelt een chatbot in om de bestelling en de betaling te regelen via Facebook Messenger of op de website van de krant.

De bot heet Heleen en werd opgetuigd bij de Belgische producent (of moeten we zeggen botbakkerij) Botbakery. Zij integreren Heleen ook in de systemen van betaalfacilitator Ingenico en HLN. Ingenico, internationaal een van de belangrijkste Payment Service Providers,  zorgt voor de veiligheid van de data en de betalingen.

When we compare chatbots to other channels, we repeatedly see increased engagement levels during interactions with a chatbot. Therefore, we are able to boost mobile conversion rates by eliminating the redirect to a website, instead replacing it with a conversational interface, such as a chatbot. Being able to complete a transaction is an important step in optimizing the overall user experience. With this technology, we create a real win-win situation: an increase in return on investment and conversion rate for businesses, and a better user experience for consumers.”

Dennis Peeters, Master BotBaker at BotBakery

De bot start een conversatie met de koper en  regelt de ganse onderschrijving en betaling zonder dat klanten nog moeten overschakelen naar een website. In een eerste fase krijgen enkel klanten die geselecteerd worden op basis van sommige Facebook ads van de Persgroep te maken met Heleen. Als zij op de advertentie klikken, zien ze de chatbot opduiken via Messenger. Anderen zien de gewone abonnementspagina. Op die manier kan de Persgroep de conversie gemakkelijker vergelijken.

Heleen komt redelijk snel ter zake met haar aanbod. Tussendoor maakt ze een grappige opmerking en ze vraagt je leeftijd, je e-mailadres en je fysieke adres op. Heleen vraagt overigens geen betaalgegevens. Ze wil je enkel doen instappen in een kennismakingspakket dat maximaal 5 euro per maand kost als je de papieren krant ook dagelijks wil ontvangen. Een potentiële koper die bij Heleen terecht komt, zal allicht overstag gaan. De conversatie gebeurt snel en op een luchtige manier.  Na de bevestiging krijgen klanten een e-mail waarin de voordelen van het abonnement duidelijk staan weergegeven. 

heleen

Het betaalsysteem dat Ingenico, samen met de Californische startup  Joinedapp ontwikkelde voor de chatbots, kan niet enkel transacties aan via Messenger. Ook Line, Telegram, Kik, Skype, Slack en WeChat zijn mogelijk. Wereldwijd gebruiken meer dan 3 miljard mensen een berichtendienst. Die kunnen bijna allemaal op een erg veilige maar ook eenvoudige manier betalingstransacties verwerken.

Conversational economy

De zogenaamde conversational economy staat de volgende jaren centraal in de strategische ontwikkeling bij Ingenico. Alexa, Siri en Google Assistant raken langzamerhand ingeburgerd maar de inbedding van de voice-assistant in de organisatie van een gezin of een bedrijf vraagt nog een stevige evolutie. Het zet ook de marketingafdeling van de bedrijven onder spanning. De manier waarop we morgen producten en diensten positioneren, moet structureel herdacht worden in functie van de interactie met de slimme assistent.

FINANCELAB | Content Marketing – Corporate Journalism  – Copywriting for the financial industry   Call +32 493 688 997

bannerFrankPeters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.