MOBI organiseert nieuwe mobiliteit op basis van blockchain

Een consortium van ruim dertig producenten van auto’s of onderdelen en een reeks bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de mobiliteit van de toekomst, hebben het Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI) opgestart. MOBI zal de mogelijkheden van blockchain voor het opzetten van een digitaal ecosysteem voor mobiliteit onderzoeken. Naast producenten zijn dat onder meer verzekeraars, beheerders van infrastructuur, steden en vervoersbedrijven.

In de structuur van MOBI zitten een paar opvallende namen. CEO Chris Ballinger was Chief Financial Officer en Director of Mobility Services bij het Toyota Research Institute. Dat instituut bouwde een grote reputatie op met de ontwikkeling van elektrische wagens. In de Advisory Board zetelt Joseph Lubin. Hij is een van de mede-oprichters van het blockchainnetwerk Ethereum.

Het platform ontwikkelde aanvankelijk een toepassing die alle data over de toestand van de wagen op een transparante en correcte manier opslaat. Ondertussen werkt het team van MOBI aan veel meer mogelijkheden. Informatie over autodelen of over de effectief afgelegde trajecten bijvoorbeeld. Maar ook data die toelaten om de berekening van de premie van de verzekering of de autotaks te doen op basis van het effectief gebruik van het voertuig. Wagens zullen snel een automatische betaalapplicatie hebben waarmee het parkeergeld of een tolheffing kan verrekend worden. Dat kan op een duidelijke manier georganiseerd worden via MOBI. De blockchaintechnologie kan transparantie en vertrouwen bij de gebruikers bevorderen, het risico van fraude reduceren en tevens mobiliteitsproblemen verminderen, denkt het consortium.

Belangrijke merken zoals BMW, General Motors, Ford, Renault, Bosch, Hyperledger, IBM maar ook verzekeraar Achmea doen mee.  Bij Achmea willen ze mee de toekomst van mobiliteit vorm geven.

“Innovatie op het gebied van mobiliteit is relevant voor onze klanten in uiteenlopende sectoren”, Achmea-bestuurslid Robert Otto. Die nieuwe mobiliteit zal tot stand komen op basis van de input van veel partijen. Achmea gelooft dat kennisdelen via platforms de beste manier is om strategische innovatie te stimuleren.”

Achmea ook partner in B3i

Achmea is na de Amerikaanse tak van Aioi Nissay Dowa de tweede verzekeraar die toetreedt tot MOBI. Eerder trad het concern al toe tot het initiatief B3i, dat door verzekeraars is opgezet. De internationale groep van ondertussen  38 verzekeraars en herverzekeraars heeft een gezamenlijk prototype ontwikkeld waarmee op basis van blockchaintechnologie herverzekeringstransacties snel kunnen worden afgewikkeld. Toepassing van blockchain kan de productiviteit in de sector met 30% vergroten, zo verwacht B3i. In België is verzekeringsholding Ageas een van de actieve partners van B3i.

FINANCELAB | Content Marketing – Corporate Journalism  – Copywriting for the financial industry & retail   Call +32 493 688 997

bannerFrankPeters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.