AG Insurance meet zich een frivool imago aan

In oktober vorig jaar startte AG Insurance een zeer breed uitgedragen imagocampagne. In de eerste reeks spots en beelden zagen de consumenten een stel verliefde beren die knuffelend in een zeilboot stapten en het ruime sop kiezen. De tweede reeks was uitdagender. Een rebelse en – jawel – struise struisvogel die in een leren pak op een motor wegscheurt. De boodschap was dezelfde: “Wacht niet op je volgende leven. Leef nu al voluit met AG.”

Campagne heeft dubbel doel
De grootste verzekeraar van het land wil met deze verrassende campagne een dubbel doel bereiken. AG Insurance heeft jarenlang niet echt geïnvesteerd in een creatieve invulling van haar merk. De maatschappij had een ijzersterke reputatie bij de makelaars en dat volstond voor de uitbouw van een marktaandeel van meer dan 21%. In de nieuwe digitale maatschappij krijgt marketing een totaal nieuwe invulling en dat zal het belang van een hip, trendy maar ook sterk en positief merk stevig doen toenemen.
Samen met dat stevige marktaandeel bevestigde de marktleider impliciet wat de consument in het algemeen over de klassieke verzekeringsindustrie denkt. Saai, grijs, muf en zich verbergend achter lange flarden onleesbare tekst en voorwaarden die niet aangepast zijn aan de snelheid en de opportuniteiten van de technologie. Dat stoffige beeld is niet meer voldoende om digitale every-age generatie te overtuigen. AG moet dus, net als alle andere klassieke maatschappijen, inzetten op een sprankelende en positieve beeldvorming.

Campagne verbindt positieve waarden aan merk van AG Insurance
De beren waren nog een brave aanzet maar met de struisvogel ging de maatschappij een andere toon zetten. Vanaf maandag 4 juni is het derde deel van de campagne van AG te zien op tv, op affiches, op het internet en op sociale media. Deze keer trekt een gezin maffe giraffen rollerskatend door de straten. Tot ze een hoge trap af moeten. Geen probleem voor het jonge giraffengrut maar pa giraf twijfelt toch even. Tot hij aan zijn polis bij AG denkt, vermoeden wij dan. Met enige zin voor risico dokkert hij uiteindelijk de hindernis naar beneden om daarna vrolijk fluitend verder door de straten te flaneren.

Met de boodschap ‘Wacht niet op je volgende leven. Leef nu al voluit met AG’ is deze campagne opgebouwd rond het concept ‘carpe diem’: “De spots tonen aan hoe belangrijk het is om voluit te kunnen leven en plannen te maken. We willen mensen geruststellen zodat ze de sprong durven wagen, zonder stress, omdat ze goed verzekerd zijn bij AG. Genieten! Door positieve emotionele waarden te verbinden aan ons merk geven we de klanten de gemoedsrust die ze nodig hebben om hun dromen waar te maken … AG is dus een echte supporter van hun leven,”
Nathalie Erdmanis | Strategic Marketing Director AG Insurance

Geïntegreerde totaalstrategie nodig
AG Insurance maakte nog geen cijfers bekend over de evolutie van haar merkbekendheid en al zeker niet over de appreciatie van de consumenten voor het aangepaste imago. Maar op basis van de reacties van de sterk uitgebreide marketingploeg zullen die cijfers ongetwijfeld positief zijn. Bij de marktleider moeten ze zich er echter van bewust zijn dat die upgrade niet volstaat. Het aanbod van de bruisende insurtechs is op een volledig nieuwe structuur gebaseerd. De grote pakketpolissen die vol, vaak ook overbodige waarborgen werden gebunkerd, waren verantwoord in een tijd waarin de contacten tussen klant, distributie en verzekeringsmaatschappij nog niet digitaal georganiseerd waren. Dat is morgen anders. Een klant die een nieuwe fiets koopt kan zijn Alexa vragen om dat vehikel bij de meest opportune verzekeraar te beveiligen. Dat kan uiteraard net zo goed met je nieuwe smartphone of je pas geïnstalleerde nieuwe keuken. De pakketpolissen kunnen op die manier volledig ontvlecht worden. Verzekeringswaarborgen worden snel dynamisch en permanent, deels zelfs automatisch, aanpasbaar. De regelgever wijkt voorlopig niet af van de geijkte opzegtermijnen en de contractuele minimumduur van polissen. Dat gebeurt vanuit de optiek om de klant te beschermen maar dat argument lijkt moeilijk houdbaar. Klanten zouden wel eens beter beschermd kunnen zijn zonder die vastgebunkerde verplichtingen. In die veranderende context is het niet meer voldoende om een sterk merk te hebben. Maatschappijen moeten werken aan hun waarborgen en hun voorwaarden. De voorbereiding op de digitale maatschappij is een geïntegreerde operatie waarin de waarborgen en zelfs het concept van pakketpolissen, het beheer van die contracten, de manier waarop ze gepromoot worden en de organisatie van de distributie volledige herdacht moeten worden.

bannerFrankPeters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.