Vitalik Buterin heeft spectaculair nieuws over Ethereum

Ethereum wordt door veel experts geëvalueerd als een de meest geavanceerde en beloftevolle blockchainplatformen. Vitalik Buterin, de bedenker van Ethereum, heeft tijdens een AMA-bijeenkomst van OmiseGO gezegd dat het platform snel in staat zal zijn om 1 miljoen transacties per seconde uit te voeren en dat het allicht ook mogelijk zal zijn om dat zelfs op te drijven tot 100 miljoen transacties per seconde. Dat is een revolutie want de capaciteit van Ethereum is momenteel slechts 5 transacties per seconde. Precies door die schaalbaarheid is het platform momenteel niet geschikt om het efficiënt in de reguliere economie in te schakelen. Technisch bekeken wordt die spraakmakende capaciteitsverhoging mogelijk door de inzet van technologie zoals Sharding en Plasma die grote hoeveelheden data beter verwerkbaar maken.

Data opgedeeld in laagjes en verwerking met subnetwerken

Met Sharding wil Buterin de data binnen het netwerk opdelen in verschillende lagen die ieder hun specifieke nodes meekrijgen. Dat maakt een efficiënte verwerking en een substantiële verhoging van de capaciteit mogelijk.
Plasma is een project dat door Buterin zelf werd uitgedacht en opgetuigd. Hij deed dat samen met mede-oprichter van Lightning Network Joseph Poon. Het idee is om microbetalingen snel en efficiënt te verwerken op subnetwerkjes die binnen de feitelijke blockchains blijven. Op die manier verhogen ze ook de veiligheid van het Ethereum-protocol zelf. Bitcoin werkt overigens aan een vergelijkbare technologie.
Buterin wil beide technologieën gecombineerd gaan inzetten. Hij had eerder al aangegeven dat schaalgrootte en snelheid de belangrijkste uitdaging is voor gedecentraliseerde netwerken zoals Ethereum als ze zouden gebruikt worden voor de verwerking van transacties voor de grote kaartschema’s, IoT-projecten of de belangrijke beurzen. Buterin noemde ook concrete cijfers. Bitcoin verwerkt momenteel 3 transacties per seconde, Ethereum kan er 5 aan en Uber zit op 12. Paypal heeft een capaciteit van een paar honderd transacties per seconde maar een kaartschema zoals Visa kan duizenden transacties per seconde aan.

Testfase loopt al

Buterin gaf tijdens de AMA-sessie nog mee dat Ethereum momenteel bezig is met testen van die nieuwe technologie. Dat gebeurt op een afgescheiden testnetwerk van het blockchainplatform. Als alles vlot verloopt wordt Ethereum een bijzonder krachtig blockchainplatform dat alle applicaties aankan die de mensen van het netwerk verwachten.


Over Vitalik Buterin
Vitalik Buterin ziet eruit als een slome nerd maar hij is allicht een van de meest briljante mensen op deze planeet. Buterin werd in 1994 geboren in Rusland maar verhuisde al in 2000 naar Canada. In 2011 ontdekte bij bitcoin. Hij was eerst sceptisch maar raakte al snel gepassioneerd door de crypto en startte zelfs met eigen tijdschrift Bitcoin Magazine. Buterin begon robots te programmeren. Hij deed dat toen al vanuit een soort gedecentraliseerde overtuiging.
Het technologiewonder proefde even van de universiteit in Waterloo maar dat was niet meteen zijn wereld. Op zijn cv staat “Life” bij de rubriek opleiding. Hij begon de wereld rond te zwerven, op zoek naar uiteenlopende cryptoprojecten. Dat leidde uiteindelijk tot de creatie van Ethereum, een project waar hij momenteel meer dan voltijds mee bezig is.


FINANCELAB | Content Marketing – Corporate Journalism – Copywriting for the financial industry & retail Call +32 493 688 997

bannerFrankPeters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.