Kaartschema’s wapenen zich tegen gevolgen van cybercrime

Een aantal Europese klanten van Visa konden op vrijdag 1 juni een tijdlang hun betaalkaarten niet gebruiken. Visa Europe moest afrekenen met een hardwareprobleem. CEO  Al Kelly van Visa Inc. verontschuldigde zich de dag erna en benadrukte opvallend dat het zeker niet over een hacking of een andere cyberincident ging. De grote kaartschema’s verwachten dat cybercriminelen hun activiteiten fel zullen opvoeren. Kelly anticipeert met zijn bericht op een potentiële reputatieschade voor Visa, ook al is er geen enkele aanleiding die naar een cyberincident verwijst. Het bewijst alleszins dat cybercrime bijzonder gevoelig ligt in de financiële industrie.

Mastercard haalt topexpert cybersecurity binnen

Ondertussen maakt Mastercard bekend dat het cybersecurity topexpert Simon Hunt als executive vice president binnenhaalt. Hunt werkte eerder voor McAfee, Intel en als chief technology officer bij Winmagic. Hunt moet bij Mastercard nieuwe standaarden op het vlak van de cybersecurity definiëren, strategische partnerships sluiten maar ook innoverende nieuwe producten ontwikkelen, onder meer met artificiële intelligentie. Dat moet leiden tot wat de maatschappij een multi-layered defense approach noemt voor zowel Mastercard zelf als voor de klanten en de handelaars.

Hunt wordt bij Mastercard wereldwijd verantwoordelijk voor cybersecurity, fraude-detectie en cyberpartnershipprogramma’s. Hij krijgt ook de verantwoordelijkheid over Early Detection. Dat is een programma dat potentiële fraude kan voorspellen bij kaartuitgevers op basis van kaarthacks of identiteitsdiefstal.

Mastercard gaat ervan uit dat cybercrime expansief zal uitbreiden. Het kaartschema citeert cijfers van Cybersecurity Ventures. Zij verwachten dat de financiële impact van cybercrime de volgende jaren zal verdubbelen en zal oplopen tot 6 triljoen dollar (6.000.000.000.000 dollar) in 2021.

Cybercrime is niet enkel een potentiële bedreiging voor de reputatie van een onderneming maar het kan ook catastrofale economische gevolgen hebben.

“The digital security ecosystem is only as strong as its weakest link,” said Ajay Bhalla, chief security solutions officer at Mastercard. “We believe it’s time to redefine the rules for good cybersecurity practice and use the latest technologies, including artificial intelligence, to help protect those sectors that need the most support. Bringing a proven cybersecurity leader like Simon on board will help us continue to build out and enhance our multi-layered defense approach for our customers, cardholders, merchants and other stakeholders.”

Financelab organiseert op 22.06 en 26.06 een tweedaagse training Crisiscommunicatie en Reputatiemanagement. In het kader daarvan krijgen we een paar aanvragen voor een in-company training. Maatschappijen die op basis van de individuele training een in-company boeken krijgen een cashback van 20% op het inschrijvingsbedrag van de tweedaagse individuele training.

bannerFrankPeters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.