Foyer ondersteunt ontwikkeling autonome wagen van niveau 4

Wagens van niveau 4 hebben geen interventie van de bestuurder meer nodig voor een veilige autorit maar de wagen heeft wel nog alle noodzakelijke uitrusting zoals een stuur bijvoorbeeld. Die uitrusting is nodig omdat dit type van wagen enkel binnen een zogenaamde geo-fenced zone autonoom mag rijden. Foyer engageert zich voor een doctoraatstudie van 4 jaar. De maatschappij wil vooral de impact van autonoom rijdende wagens op verzekeringen beter begrijpen. Voor die verzekering zijn totaal andere data nodig dan wat vandaag gebruikt wordt voor de berekening van de aansprakelijkheid auto.

Foyer wil ook beter begrijpen wat de impact is van systemen die vandaag al standaard in bepaalde voertuigen zijn ingebouwd, zoals automatische remsystemen.

Culturele verschillen

Verder wil Foyer nagaan hoe haar klanten in Luxemburg staan tegenover dergelijke systemen. Volgens innov’ expert Michel Etienne zijn er culturele verschillen tussen klanten in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of thuismarkt Luxemburg.

De wagen die het instituut ontwikkelt, is uitgerust met camera’s die hun signaal doorgeven aan een computer die draait op algoritmes met zelflerende technologie. Frankrijk en Duitsland sloten recent een overeenkomst om bepaalde wegen open te stellen voor wagens van type 4. De projectgroep deed eerder al een test op een afgesloten circuit met een voertuig van KIA. Ze denken nog dit jaar een voertuig op de weg te kunnen krijgen.

Wagens van niveau 4 al beschikbaar

Renault heeft ondertussen de Symbioz ontwikkeld, een zeer krachtige autonome wagen van niveau 4. Symbioz is in feite geen echte wagen meer maar veeleer een nieuw concept waarin het voertuig een verlengstuk van de leefruimte wordt. Symbioz kan volledig autonoom functioneren, is ook volledig elektrisch en geconnecteerd.

In het filmpje kan u een verbazende test zien met Renault Symbioz.

Lees verder na het filmpje

KIA zelf staat ook erg ver met deze technologie. In het volgende filmpje wordt een voertuig van KIA in een aantal complexere situaties gebracht. De wagen gaat uiteindelijk ook parkeren zonder een bestuurder aan boord

FINANCELAB  | Experts in copywriting for the financial industry & retail  | Call +32 493 688 997 and test us!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.