Verhoogde maximumbijdrage pensioensparen geen groot succes bij AXA Bank

Het maximumbedrag tot waar u de bijdrage voor pensioensparen in mindering mag brengen op de belastingsaangifte werd op 9 april 2018 opgetrokken en bedraagt momenteel 1.230 euro op jaarbasis. Eerder was dat 960 euro op jaarbasis. Er is echter een belangrijke consequentie aan die verhoogde bijdrage. Wie er gebruik van maakt ziet namelijk de grootte van de vermindering dalen van 30% naar 25%. Concreet betekent dit, dat je pas vanaf een bijdrage van 1.152 euro in absolute cijfers meer belastingwinst boekt. Wie het nieuwe maximum helemaal benut doet een fiscale winst van amper 19,50 euro.

“Het is opletten geblazen met dit nieuwe stelsel”, zegt woordvoerder Lisa Pieters van AXA Bank. “Consumenten denken misschien dat ze maar beter zoveel mogelijk opzij zetten voor hun pensioen maar lang niet iedereen is beter af met het hogere maximum. Uit onze cijfers van vorig jaar blijkt dat de helft van de klanten niet het volledige bedrag stort. Het gevaar dat ze  minder dan 1152 euro storten, is dus reëel.”

De winst die je boekt met de hogere schijven voor belastingsvermindering is relatief klein. Daarom suggereert AXA Bank dat een combinatie van het huidige (lagere) maximum met een ander pensioenproduct zeker een alternatief kan zijn, ook al omdat het geld op een pensioenspaarrekening in feite geblokkeerd zit. Wie het op voorhand nodig zou hebben wordt immers zwaarder belast bij een vervroegde opname. Lisa Pieters wijst wel op de anticipatieve heffing op 60 jaar. De belasting op pensioensparen wordt aangerekend op het moment dat de spaarder 60 jaar wordt. Alle premies die daarna nog betaald worden zijn dus onbelast. De verhoogde bijdrage heeft dus wel zin vanaf de 60-jarige leeftijd.

Ook fiscaal advocaat bij Tiberghien Dirk Coveliers waarschuwt! “Het maximum van 1.230 euro is niet voor iedereen interessant”, zegt hij. “Of het voordeliger is, hangt af van verschillende factoren. Pensioenspaarders lopen het risico om slechter af te zijn als ze hier geen rekening mee houden.”

Het fiscale voordeel voor de vroegere maximumgrens van 960 euro bedraagt 288 euro. (vermindering van 30%) Voor de nieuwe maximumbijdrage van 1230 euro is dat voordeel 307,50 euro. (vermindering van 25%)

AXApensioensparen

FINANCELAB  | Experts in copywriting for the financial industry & retail  | Call +32 493 688 997 and test us!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.