Chinese CEO Bank Nagelmackers stapt op

Bij Bank Nagelmackers zou topman Dashu Zhu zijn ontslag hebben aangekondigd. De reden van dat ontslag is voorlopig niet bekend en Bank Nagelmackers weigert iedere commentaar. Het bericht werd met een interne mail gisterenavond bevestigd aan de kantoorhouders.

Zhu kwam in mei 2016 Piet Verbrugge vervangen nadat de bank, toen nog Delta Lloyd, werd overgenomen door Anbang Group. Zhu werkte eerder voor Bank of China en Bank of Jiangsu maar deed ook internationale ervaring op toen hij door Anbang naar Canada werd gestuurd. De aanstelling van Zhu in België gebeurde op de typische Chinese manier zonder al te veel overleg met de partijen die daar meestal strategisch over geïnformeerd worden. De man werd in zijn positie geparachuteerd in een periode dat Nagelmackers op zoek moest naar een nieuwe identiteit. Dat was geen evidente opdracht, ook al gezien het verleden dat de bank met zich mee sleepte.

De warrige strategie van Delta Lloyd

Onder Piet Verbrugge ging Delta Lloyd zich op vermogensbeheer voor het midden- en hogere segment van de particuliere klanten richten. Dat was een wat vreemde beslissing. In dat segment was het immers al drummen geblazen. Verbrugge zette destijds ook zwaar het mes in zijn distributie-apparaat.  De samenwerking met de zelfstandige makelaars werd gehalveerd en het aantal kantoren werd verminderd. Dat werd gekaderd in dezelfde strategische overweging maar de echte drijfveer was allicht een drastische kostenbesparing. Andere particuliere banken slankten hun distributie ook af maar vooral omdat online en mobiel bankieren maar ook video-chat het verzadigd kantorennet konden doen afbouwen. Delta Lloyd had wel een blitse responsieve website gebouwd maar de digitale verlengstukken werden eerder matig ontwikkeld.

Bank Nagelmackers, het oude nieuwe merk

Na de overname door Anbang Group wilden de Chinezen een bocht maken. Ze gooiden de bank opnieuw open en stapten af van de strikte focus op vermogensbeheer. Bij een nieuwe strategie hoort een passend merk. Delta Loyd Bank had nog een sterke merknaam op het schap liggen. De retailbank had in 2005 Bank Nagelmackers, de oudste private bank van het land, overgenomen van de P&V groep. Dat merk ademt echter nog steeds vermogensbeheer. De vlag dekt dus niet echt de lading want dat was precies het imago dat Zhu wilde afgooien.

Cultuurverschil

Dashu Zu leidde de bank ook vanuit zijn typische Chinese cultuur. Hiërarchie zit daar nog in de structuur gebeiteld. Externe communicatie is al helemaal een vreemd begrip. De CEO had ook niet echt de internationale omkadering mee om snel succes te claimen.  Anbang Insurance Group leek in geen tijd en met spectaculaire overnames, de wereld te gaan veroveren. In ons land kochten ze, naast Delta Lloyd Bank, ook Fidea Verzekeringen. In Nederland haalden ze Vivat binnen en in de marge kochten ze het prestigieuze Waldorf Astoria in New York. Die overnames deden een stevige cashpositie vermoeden. Het kapitaal van Anbang werd echter vooral opgehaald met een dubieus hoogrentend kortetermijnspaarproduct.

Chinese overheid moet moederholding redden

De structuur van de groep was ook al geen voorbeeld van transparantie. De Chinese overheid greep in en liet topman van het bedrijf, Wu Xiaohui, vervolgen wegens economische misdaden. Hij kreeg ondertussen 18 jaar gevangenisstraf wegens fraude. De overheid nam het bestuur van de groep voor minstens een jaar over en pompte 9,66 miljard dollar in de groep. De Chinezen bevestigen echter dat het niet de bedoeling is om Anbang te nationaliseren. Volgens de China Insurance Regulatory Commission (CIRC) is de ingreep nodig om de belangen van de klanten van de bank te beschermen. De groep blijft dus wel degelijk in private handen, al is er momenteel een herschikking van het eigenaarschap bezig. Uiteraard werd er gespeculeerd over het afstoten van de buitenlandse participaties, zeker toen de Chinese overheid daar zelf op hintte, maar op de website van Anbang Insurance Group wordt dat tegengesproken.

Anbang is committed to the healthy development of all its overseas subsidiaries. The Interim Management Working Group will maintain effective communication with all of Anbang’s subsidiaries and their respective local regulatory agencies as it reviews market conditions and any optimization plans and/or developments on an ongoing basis.

The review of Anbang’s overseas assets is a complex and comprehensive exercise. We currently do not have any plans to sell off overseas assets, nor do we have a specific timetable for optimizing these assets.

FINANCELAB  | Experts in copywriting for the financial industry & retail  | Call +32 493 688 997 and test us!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.