Samenwerking met Noodweer Benelux maakt schadeafhandeling Fidea efficiënter

Onder wetenschappers en politici is de discussie over de klimaatopwarming nog volop aan de gang maar in het straatbeeld zijn de gevolgen ervan nu reeds duidelijk merkbaar. Extreme weersomstandigheden zoals onweer, zware hagelbuien en hevige stortregens komen de laatste jaren frequenter voor en de gevolgen ervan zijn ook ingrijpender. Dat heeft impact op de organisatie van verzekeringsmaatschappijen. Zij moeten rekening houden met meer piekmomenten voor schadeafhandeling.

Fidea anticipeert en gaat sterker inzetten op preventie bij extreme weersomstandigheden. De Antwerpse verzekeraar zal ook de schadeafhandeling efficiënter gaan organiseren. Om die ambitie waar te kunnen maken sluit Fidea een sectorexclusieve samenwerking met de website Noodweer Benelux. Dat platform kan de verzekeraar 72 uur op voorhand accurate informatie geven over de regio’s waar ze door extreme weerfenomenen overlast kunnen verwachten. Noodweer zal ook een indicatie geven van de intensiteit van die weerfenomenen. Fidea had eerder al een informele samenwerking met Noodweer Benelux maar de keuze om nu ook structureel met hen samen te werken is ingegeven door het feit dat het platform zeer relevante data kan geven over specifieke regio’s.

Sneller en gerichter informeren

Op basis van de informatie van het weerplatform gaat Fidea minstens 48 uur op voorhand de makelaars verwittigen als er in hun regio meer dan normale schade kan voorkomen. “We kunnen ons netwerk veel sneller maar ook veel gerichter, correcte informatie bezorgen”, zegt coördinator schade brand bij Fidea Stephanie Hädicke. “De informatie vertrekt via het extranet maar als we echt zware impact verwachten zetten we ook direct-mail in. Enkel de makelaars in de regio’s waar we expliciet schade verwachten krijgen die berichten. De berichten zijn zo opgesteld dat ze die informatie vlot kunnen doorsturen naar hun klanten. We gebruiken uiteraard ook ons Twitterkanaal en de Facebooksite en daar kunnen de klanten de updates zelf volgen.  Op termijn zullen we ook pushberichten via de Fidea-app versturen.”

De verzekeraar beperkt zich in deze fase tot het verwittigen van de makelaars en de klanten. “We blijven uiteraard onze algemene preventietips verspreiden”, zegt  Stephanie Hädicke. “Als we zwaar weer verwachten gaan die over het voorkomen van schade door storm, hagel, regen of onweer. Het is aan de klant om die tips effectief te gebruiken en zo schade te voorkomen. Op termijn willen we evolueren naar meer gerichte preventietips.”

Focus op Fidea’pp 

Omdat de intensiteit van de weerfenomenen zo hoog ligt krijgen de verzekeraars te maken met piekmomenten die de schadediensten overbelasten en de regeling vertragen. “De informatie van Noodweer Benelux laat toe om de verwachte instroom in te schatten”, zegt Stephanie Hädicke. “We kunnen ons dan intern beter organiseren. We geven het intermediair ook praktische tips mee. We leggen er de nadruk op dat ze volledige dossiers moeten insturen en best via de app. Die dossiers kunnen we intern snel afhandelen op basis van de informatie en de beelden in de applicatie. We moeten dan geen schade-inspecteurs inzetten. Een schadedossier dat niet volledig is kan niet afgewerkt worden en dat vertraagt de organisatie. Maar ook als we toch beroep moeten doen op inspecteurs helpt de informatie van Noodweer Benelux ons. We kunnen onze externe teams efficiënter concentreren op de getroffen regio’s. Onze schade-experten kunnen hun agenda’s aanpassen en we kunnen de bevoegdheden van het intermediair verruimen.”

Fidea bracht vorige zomer haar digitale applicatie voor de aangifte van woning- en autoschade op de markt. Dankzij Fidea’pp kunnen de bemiddelaar en de klant 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 schade aangeven. De applicatie beschikt onder meer over een digitale kluis, met facturen en foto’s van waardevolle inboedel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.