Belfius start met PSD2. Ook Card Stop mogelijk via Belfius Mobile app

BelfiusCardStopBetalen met je smartphone wordt snel populairder. Toch blijft de bankkaart voor veel mensen nog manifest in de portefeuille zitten. Ieder jaar moeten honderdduizenden mensen echter Card Stop bellen omdat ze het stukje plastic om welke reden ook kwijt zijn. Card Stop is een dienst van betaalgigant Atos Worldline maar alle kaartschema’s kunnen aansluiten bij het platform. Daardoor kunnen hun klanten wereldwijd en op ieder moment een betaalkaart laten blokkeren.

Om je kaart te blokkeren moet je bellen en een reeks vragen afhaspelen. Het platform werkt feilloos maar de procedures zijn in deze digitale tijden toch enigszins achterhaald. Net zoals de website van Card Stop overigens. Wie even de rubriek “actualiteit” checkt, krijgt informatie over 2009 te zien. Niet bijster actueel dus.

Voor de klanten van Belfius kan die procedure vanaf 26 juni een stuk vlotter verlopen. Ze kunnen dan zelf hun kaarten blokkeren met een klik op de smartphone, tablet of pc. Het referentienummer van het dossier wordt automatisch gegenereerd en kan dan op ieder moment geconsulteerd worden. Dat nummer heb je nodig als bewijs bij frauduleus gebruik en voor je aangifte bij de politie.

Wie zijn kaart blokkeert via Belfius Mobile krijgt binnen 3-4 werkdagen automatisch een nieuwe bankkaart opgestuurd. De blokkering van een kaart betekent niet dat de diensten van Belfius Mobile onderbroken worden. Klanten kunnen betalingen blijven uitvoeren met hun andere, niet-geblokkeerde kaarten of via de smartphone.

Aanbod via Belfius Mobile blijft groeien

Belfius kondigt overigens nog een reeks andere verbeteringen aan. Belfius Mobile heeft momenteel bijna 1.150.000 gebruikers en de mogelijkheden van de app worden nog permanent uitgebreid. Klanten van de bank die een nieuwe identiteitskaart hebben moeten niet meer naar het bankkantoor. Ze kunnen die kaart gewoon inscannen met de smartphone en doorsturen naar het kantoor via Belfius Mobile.

Belfius start met PSD2

De bank past vanaf 26 juni ook haar diensten aan, aan de nieuwe Europese PSD2 richtlijn. Die richtlijn verplicht financiële instellingen om hun betaaldiensten open te stellen voor andere bancaire en niet-bancaire dienstverleners. Klanten van Belfius die ook rekeningen hebben bij andere banken, kunnen via Belfius Mobile aangeven dat ze toegang willen krijgen tot die andere rekeningen via de digitale Belfiuskanalen. Die andere banken moeten wel eerst geconnecteerd zijn met Belfius via een API (application programming interface), dat is een applicatie die de interactie tussen twee maatschappijen op een eenvoudige manier mogelijk maakt. In principe kunnen ze daar tot september 2019 mee wachten maar de meeste banken zullen PDS2 eerder invoeren. PSD2 kan immers een belangrijke motor zijn om de klant meer comfort te geven.

KBC was de eerste bank die in België PSD2 activeerde. Klanten van KBC, KBC Brussels en CBC kunnen in KBC Mobile het saldo raadplegen van zowel privé- als professionele zichtrekeningen die ze bij andere financiële instellingen hebben. Het gaat voorlopig om rekeningen bij Argenta, Belfius, BNP Paribas Fortis en ING omdat die banken de connectie met via een API met KBC nu al mogelijk maken. KBC stelde in maart ook dat het nog voor de zomer betalingen zou mogelijk maken met rekeningen van andere banken.

Videochatten met de kantoren

Belfius wil ook dat de klanten altijd contact kunnen opnemen met hun kantoor, zonder dat ze per se moeten langsgaan. Daarom zal de dienst video chat tegen eind dit jaar worden uitgebreid tot alle kantoren. Sinds enkele maanden kunnen de klanten dankzij die dienst al live van gedachten wisselen met specialisten van Belfius Connect, het contact center van Belfius. Ze kunnen bijvoorbeeld informatie opvragen over autoleningen, bankkaarten, hypothecaire kredieten en verzekeringen. De testfase van die video chat service met de kantoren start in oktober.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.