BNP Paribas Fortis blijft aandeelhouder van AG Insurance

BNP Paribas Fortis oefent de putoptie niet uit die de bank het recht gaf om 25% + 1 aandeel in AG Insurance,  onvoorwaardelijk te verkopen aan Ageas. De bank moest die beslissing voor 30.06.2018 kenbaar maken aan de verzekeringsholding. In het verlengde van deze beslissing zal BNP Paribas Fortis ook de distributieovereenkomst met AG Insurance verder zetten. Die overeenkomst loopt formeel nog tot einde 2020 maar indien een van de partijen die samenwerking wil stoppen, moeten ze een opzegtermijn van drie jaar respecteren.

De beslissing van BNP Paribas Fortis komt niet onverwacht. Er was niet meteen een zinvolle strategie te bedenken waarom de bank een andere  beslissing zou nemen. De samenwerking loopt uitstekend en de impact om een andere partner te zoeken of zelf met verzekeringen te starten, is drastisch. Bij BNP Paribas Fortis hebben ze momenteel wel wat anders op de agenda.

Toch is deze regeling van cruciaal belang voor Ageas.  Als de holding gedwongen zou worden om het belang van haar partner over te nemen, zou het een sloot kapitaal moeten vrij maken. Allicht zou Ageas een deel van dat geld publiek moeten ophalen. Nu dat niet het geval is kan Ageas verder uitkijken naar overnameopportuniteiten terwijl het zijn sterke bankpartner in België langer aan zich bindt.

Groen licht voor uitbouw herverzekeringsactiviteiten

Ageas kan nog om een andere redenen vrolijk aan de vakantie beginnen. Het krijgt van de Nationale Bank van België groen licht om herverzekeringsactiviteiten op te starten. Dat heeft een directe positieve impact van 5% op de Solvency II-ratio van de groep. De voorthollende digitalisering en de impact van de technologie verandert ook de rol van herverzekeraars. Hun directe impact op de markt wordt krachtiger. Innovatieve platformen zoals het Belgische Qover kopen hun verzekeringscapaciteit direct in bij Lloyds of bij de herverzekeraars. Ze informatiseren daarna op een slimme manier alle tussenstappen naar het intermediair. Op die manier komt de rol van de klassieke verzekeringsmaatschappij onder druk. Herverzekaars nemen ook opvallend meer gedemodeerde maatschappijen en portefeuilles in run-off over. Ze kopen zo goedkoop marktaandeel dat ze via een efficiënt nieuw beheersplatform kunnen rendabiliseren. De uitbreiding van de activiteiten van Ageas in die richting, is dan ook een slimme strategische zet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.