Anbang zou verkoop van Fidea voorbereiden

Anbang Insurance Group zou de verkoop van zijn participatie in Fidea Verzekeringen voorbereiden. Dat is door een aantal anonieme insiders bevestigd aan Bloomberg. De Chinese verzekeringsgroep heeft een aantal investeringsbanken gevraagd om mee te doen aan een pitch om de verkoop van de participatie uiteindelijk te mogen begeleiden. De operatie zou gepland zijn vanaf het derde trimester 2018 maar of ze er uiteindelijk ook effectief komt is nog door geen enkele betrokkene bevestigd.

Desinvesteringsscenario bestaat al langer

Het scenario waarin Anbang zijn Europese en Amerikaanse participaties zou afbouwen of afstoten bestaat al langer. De Chinese verzekeringsgroep probeerde zich een snelle weg naar de top van de industrie te kopen maar het baseerde die aankoopcampagne op erg risicovol kapitaal. De Chinese overheid greep in en stuurde topman Wu Xiaohui voor 18 jaar naar de cel. De Chinezen verzekerden ook de stabiliteit van de groep door 9,2 miljard dollar extra kapitaal vast te bunkeren. Als onderdeel van die herstructurering kwam het scenario van de overzeese desinvesteringen op tafel. Fidea was in dat plan aanvankelijk geen prioriteit. Bij Anbang werd eerder gekeken naar de Nederlandse verzekeraar Vivat. De potentiële marktwaarde van Vivat is heel wat hoger dan die van Fidea. Waarom nu plots Fidea als eerste desinvestering aan bod zou komen is niet meteen duidelijk.

Bank Nagelmackers voorlopig niet betrokken

Anbang kocht Fidea van de Amerikaans-Luxemburgse investeringsgroep J.C.Flowers & Co. Die hadden de maatschappij eerder weg geplukt uit de KBC-groep. De Chinezen betaalden 369 miljoen voor Fidea.

Anbang is in ons land ook eigenaar van Bank Nagelmackers. Daar werd vorige maand Tim Rooney als CEO aangesteld. Rooney was de CEO van Anbang Belgium Holding, het moederbedrijf boven de Belgische participaties van Anbang. Nagelmackers wordt voorlopig nergens genoemd in de operatie die momenteel zou voorbereid worden.

Athora Holding gesuggereerd als potentiële koper

Bij Bloomberg lijken ze ook meteen een kandidaat koper naar voren te schuiven. De op Bermuda gevestigde  Athora Holding Ltd., de maatschappij die eerder Generali Belgium voor 540 miljoen euro opkocht van de groep Assicurazione Generali, wil nog verder investeren.  Athora is onderdeel van de bijzonder krachtige investeringsgroep Apollo Global Management LLC. Een bundeling van Fidea en Generali Belgium zou in België de markt flink kunnen dooreen schudden. De twee maatschappijen hebben een stevige poot in huis bij de klassieke distributie. Athora heeft dan weer de knowhow om slimme producten te ontwikkelen die aansluiten bij de snel wijzigende verzekeringsbehoeften van de digitale consument.

Financelab | experienced copywriters for insurance – finance – retail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.