Toppers & Jobs

TOPPERS

Aanwervingen of benoemingen van mensen kunnen bij maatschappijen een belangrijke strategische verandering betekenen. Die bespreken we hier. Op de subpagina “Coole Jobs” vindt u toffe vacatures in de financiële industrie.

Koen Vanderhoydonk wordt CEO Belux bij blanco

Koen Vanderhoydonkblanco is een technologiebedrijf dat applicaties maakt voor vermogensbeheerders. Het bedrijf kreeg recent een kapitaalsinjectie van Volta Ventures en KBC Start it Fund. Dat maakt de verdere groei in België en Luxemburg mogelijk.

Koen Vanderhoydonk heeft 15 jaar ervaring in de ontwikkeling van business-to-business financials. Hij werkte voor Euroclear waar hij onder andere hoofd accountmanagement was in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Oost-Europa en ook hoofd internationale marketing. Koen heeft een belangrijke rol gespeeld in de digitale transformatie en de innovatieve agenda van Euroclear. Hij was eerder general manager voor BinckBank Professional Services in België. Met The Financial Think Tank heeft Koen een internationale reputatie als fintech en regtech influencer op social media.

Hilde Crabbe wordt Head of Data Management bij BNP Paribas Fortis

Hilde CrabbeBij BNP Paribas Fortis wordt Hilde Crabbe benoemd tot Head of Data Management. Ze wordt verantwoordelijk voor: data reporting & dashboarding | data governance & projects (GDPR, tooling, data flow registration, data quality,data analytics, …) | business information security office Operations & retail banking | data privacy officer Operations & retail banking.

 

Wim Pauwels gaat nieuw departement  Communication&Brand leiden bij AXA Bank

Wim_Pauwels_AXAVanaf 1 februari wordt Wim Pauwels bij AXA Bank verantwoordelijk voor het nieuwe departement Communication & Brand.  Xavier Gys – voorheen verantwoordelijk voor Marketing & Digital en nu Head of Invest, wordt verantwoordelijk voor de customer journey van beleggingsklanten. Heidi Verpeet vult de functie in van Content Communicaton Manager en Kris Jonckheere wordt Corporate Communications Manager. Lisa Pieters blijft perswoordvoerster.

 

Jean-Marie Bollen Chief Commercial Officer bij Federale Verzekeringen

Jean Marie Bollen

Federale Verzekeringen creëert een nieuwe functie in het directiecomité. Jean-Marie Bollen wordt Chief Commercial Officer. Bollen was tussen 2002 en 2010 voorzitter van het directiecomité bij Hamburg-Mannheimer. Na de rebranding tot Ergo Insurance was hij een tijdje managing director van die maatschappij in een duobaan met  Philippe Lison. In 2015 werden die functies opgedeeld. Lison werd CEO en Bollen werd COO. Ergo Insurance besliste dit jaar om haar activiteiten in ons land stop te zetten.

 

AXA Bank versterkt management board

Peter_Philippaerts-4

Peter Philippaerts wordt benoemd tot lid van de Management Board van AXA Bank en zal verantwoordelijk zijn voor de customer journey invest (vermogende klanten) en voor distributie. Peter is momenteel operationeel directeur van UVC Brugmann en was daarvoor verantwoordelijke distributie bij Belfius en eerder Dexia. Hij zal bij AXA Bank in dienst komen op 1 december 2017. De benoeming is onder voorbehoud van het akkoord door de toezichthouder. Peter Philippaerts (51) behaalde een Master diploma in Economie (KU Leuven). Nadat hij verschillende posities bekleedde in distributie bij Dexia Bank, werd hij algemeen directeur distributie voor Dexia Bank, later Belfius Bank van 2006 tot 2012. Van 2012 tot 2013 was hij algemeen directeur operations bij Belfius Bank, tot hij Ordina Belgium vervoegde om er Operations Director te worden. In 2015 werd hij bij UVC Brugmann benoemd tot Chief Operating Office

 

Solange Rouschops nieuwe Country Executive Belgium ABN AMRO 

Solange_Rouschop

Solange Rouschop wordt ABN AMRO Country Executive Belgium en CEO van ABN AMRO Private Banking Belgium. Rouschop werkt al meer dan twintig jaar bij ABN AMRO, ondermeer als Director Products & Business Development van ABN AMRO Belux.

I am honoured to lead ABN AMRO Belgium over the years ahead and to further improve our services for our clients. I am convinced that we will be able to further expand ABN AMRO’s position in Belgium, in both Corporate Banking and Private Banking. | Solange Rouschop

 

CEO Visa Europe vertrekt en gaat strategie Ingenico Group uittekenen

nicolas-huss

Betaalexpert Ingenico Group haalt Nicolas Huss binnen als Executive Vice President, Strategy & Performance. Dat is een cruciale functie in een omgeving waar innovatie bepalend is voor het succes van de onderneming. Huss was de CEO van Visa Europe en kan putten uit 28 jaar ervaring in de financiële industrie. Nicolas Huss werkte onder meer voor GE Capital, Bank of Amrica en Avant (vroeger Apollo Global Management) Hij zal rechtsreeks rapporteren aan voorzitter en CEO van Ingenico Group Philippe Lazare.

 

BinckBank zet Stijn Ceelen aan de top van Binck België

Stijn Ceelen

BinckBank benoemt Stijn Ceelen als Country Manager voor Binck België. Ceelen startte zijn carrière in 2002 als Risk Manager bij KBC Asset Management. In 2006 verkaste hij naar Bank Degroof, waar hij aan de slag ging als Senior Relationship Manager. Na 6 jaar keerde hij terug naar KBC: eerst als Wealth Manager en daarna als Corporate Strategy Advisor. Na een korte tussenstop bij NN Investment Partners werd hij in juni aangesteld als Country Manager van Binck België.

 

Kathy Schaderon wordt HR-directeur bij Generali Belgium

Foto-Kathy_Schaderon

Generali Belgium heeft Kathy Schaderon aangesteld als HR-Directeur. Kathy Schaderon heeft meer dan 12 jaar ervaring binnen de HR-sector en is al sinds 2008 aan de slag bij Generali. Als HR-Directeur zal ze zich inzetten om de werknemers binnen het bedrijf zo goed mogelijk te ondersteunen en te begeleiden.

Kathy Schaderon (35) startte haar loopbaan bij Excel Careers als Recruitment Consultant. Twee jaar later, in februari 2008, begon ze haar carrière bij Generali als HR Officer, waar ze na vier jaar doorgroeide tot Senior HR Business Partner. Vervolgens werd ze benoemd tot HR Manager – Recruitment & Development. Nu neemt ze de rol op van HR Directeur.

Kathy Schaderon is aanwezig op Linkedin

 

Aandelenexpert Fidelity stapt op

dominic-rossi-620x360

Global Chief Investment Officer voor aandelen bij Fidelity International, Dominic Rossi houdt einde 2017 zijn job voor bekeken. Rossi kwam in maart 2011 bij Fidelity werken en is verantwoordelijk voor Fidelity’s aandelenbeleggingscapaciteiten, waaronder portfoliomanagement, onderzoek, derivaten, handel en corporate finance. Rossi wil het na zeven jaar wat rustiger gaan doen en wordt adviseur. Hij gaat zich naar eigen zeggen vooral met regelgeving bezig houden. Rossi is een fan van technologie-aandelen, een sector waar hij ook naar de toekomst toe, stevig in blijft geloven.

 

Clifford Abrahams stapt over van Delta Lloyd naar ABN AMRO

Clifford AbrahamsABN Amro maakte deze week bekend dat het Clifford Abrahams voordraagt als nieuwe CFO. Die voordracht moet worden goedgekeurd door de Europese Centrale Bank. Abrahams kwam in januari 2016 als financieel bestuurder naar zijn huidige werkgever Delta Lloyd. Het bedrijf zat toen in zwaar weer omdat de solvabiliteitscijfers onder druk stonden. De voorganger van Abrahams moest op aandringen van De Nederlandsche Bank opstappen en Delta Lloyd zat enige tijd zonder CFO. De Brit installeerde een minder risicogericht beleggingsbeleid en bracht op relatief korte termijn weer rust in het financiële departement van Delta Lloyd.

Tussen 2005 en 2015 werkte Abrahams voor Aviva. Die groep was een tijdje meerderheidsaandeelhouder bij Delta Lloyd. Abrahams was toen betrokken bij de verzelfstandiging en de beursgang van Delta Lloyd. Onlangs maakte hij de omgekeerde beweging nadat Delta Lloyd werd overgenomen door NN. Abrahams zou een belangrijke rol hebben gespeeld in die transactie.

 

Luc Popelier (KBC) is verkozen tot CFO van het jaar door Knack

popelier_luc_570x660

Luc Popelier speelde een cruciale rol bij de reorganisatie van KBC na de financiële crisis. De Vlaamse regering moest de bank een paar keer bijspringen en KBC kreeg 5 jaar om die schuld terug te betalen. Daarin slaagde ze met veel brio. Momenteel is KBC een van de best gekapitaliseerde banken in West-Europa.

Popelier mag dan wel verkozen zijn als CFO van het jaar maar die job doet hij niet meer. Op 5 mei maakte KBC bekend dat Popelier CEO wordt van de International Markets Business Unit. Naast Ierland zitten ook Hongarije, Slovakije en Bulgarije in die cluster. Ierland was eerder al opgehoogd naar de status van derde kernland voor KBC. De andere twee zijn uiteraard België en ook Tsjechië. De CFO van het jaar wordt dus CEO van een van de belangrijkste groeilanden voor KBC. Tenminste, als de Brexit geen stof in de ketting laat komen.

Klik hier voor het profiel van Luc Popelier

 

Helene Portegies volgt Hans Vrancken op bij Touring Verzekeringen

helene portegies

Touring Verzekeringen benoemt Hélène Portegies als nieuwe Chief Executive Officer. Zij volgt in die functie Hans Vranken op die, op zijn beurt, aan de slag gaat als CEO bij AXA Direct Japan. Hélène Portegies voltooide haar studies Toegepaste Wiskunde aan de Universiteit van ParijsDauphine en volgde nadien Actuariële Wetenschappen aan de ULB. Met haar 20 jaar ervaring binnen de AXA-groep, ontwikkelde ze een sterke expertise in de BOAR verzekeringen (Brand, Ongevallen en Andere Risico’s) . Ze was bij Touring achtereenvolgens Director Products & Development, Chief Commercial Officer en Chief Operations Officer aan de slag was.

 

Philippe Voisin is de nieuwe CEO van Crelan

PhilippeVoisinBij Crelan werd Philippe Voisin door de algemene vergadering aangesteld als nieuwe CEO van Crelan. Voisin volgt Luc Versele op, die dertien jaar lang aan het hoofd van de bank stond. Luc Versele zal voortaan de raad van bestuur voorzitten. De nieuwe CEO sprak meteen zijn intenties uit om in te blijven zetten op de lokale verankering van de bank. Crelan telt meer dan 650 kantoren, verspreid over Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Philippe Voisin zal er ook op toezien dat Crelan trouw blijft aan haar coöperatieve structuur en aan de landbouwsector, beiden inherent aan het DNA van de bank. Philippe Voisin is 54 en trad in 2012 in dienst bij Crelan als Chief Risk Officer.

 

Tom Vanham wordt CEO van Generali Belgium

TomVanham

Tom Vanham wordt de nieuwe CEO van van Generali Belgium. Tom is momenteel Chief Distribution Officer (CDO) en neemt op 1 juni 2017 de fakkel over van Martin Sturzlbaum, die een nieuwe uitdaging binnen de Generali Groep zal opnemen.

Martin Sturzlbaum (53) werd meer dan 3 jaar geleden aangesteld als CEO van Generali Belgium. In deze periode bracht hij een succesvolle ommekeer tot stand die van Generali Belgium een wendbare en winstgevende verzekeringsmaatschappij maakte. Vanaf juni zal Sturzlbaum een nieuwe managementpositie binnen de Generali Groep opnemen.

Tom Vanham (40) kwam bijna 3 jaar geleden bij Generali Belgium en deed voordien nationale en internationale ervaring op in verzekeringen, makelarij en management consulting. Generali Belgium is sinds 1901 aanwezig in België en vormt een onderdeel van de Generali Groep. Vanuit het hoofdkantoor in Brussel bedient de maatschappij 530.000 klanten en verkoopt ze een waaier aan levens- en schadeverzekeringen via een netwerk van om en bij de 1.000 onafhankelijke makelaars in het hele land. In 2016 bedroegen de totale premie-inkomsten 800,2 miljoen euro. De activaportefeuille van Generali Belgium bedraagt 6,0 miljard euro.

In België is de Generali Groep ook aanwezig via drie belangrijke dochterondernemingen, zijnde Generali Real Estate (GRE) dat bijna 147.000 m² beheert in kantoor- en residentiële gebouwen, Europ Assistance, een van de wereldleiders in bijstand en voor bedrijven Generali Employee Benefits (GEB), dat internationale coördinatie en monitoring biedt van programma’s en groepsverzekeringsplannen voor meer dan 1.500 multinationals.

 

Paardenmiljonair grijpt macht bij Merit Capital

Jan Tops

De Tijd meldt dat de Nederlandse zakenman en paardenmiljonair Jan Tops dertig procent van de aandelen van Merit Capital in handen heeft. Merit staat al een tijdje onder verscherpt toezicht van de Nationale Bank.

In februari kreeg de vermogensbank ook al een nieuwe CEO. Marc Vermeiren, eerder CEO van ABN AMRO Asset Management in België en daarna voorzitter van het directiecomité voor Investor & Treasury Services bij Royal Bank of Canada kwam Bart Lammens vervangen. Die schoof door naar de functie van COO.

Kathleen Steel, eerder hoofd corporate communicatie bij Ageas werd voorzitter ad interim benoemd van de raad van bestuur bij Merit. Als de Nationale Bank groen licht geeft wordt die benoeming ook definitief.

Merit Capital draait al jaren verlies maar lijkt nu extra ervaring en vermogen in te zetten om de situatie te keren.

 

Delta Lloyd Life krijgt Jan Van Autreve terug

jan_van_autreve_0

NN Group heeft Jan van Autreve benoemd tot CEO van het gecombineerde bedrijf tussen Delta Lloyd Life en NN in België. Dat moet voor Van Autreve een beetje aanvoelen als thuiskomen. Op 1 juli 2016 werd hij aangesteld als CEO van NN Belgium. Voorheen en vanaf 2010 was hij CEO van Delta Lloyd Life in België. Verder heeft hij verschillende senior management functies bij Delta Lloyd, Swiss Life en KBC Securities vervuld. De Toen Van Autreve vertrok werd Filip Depaz CEO van Delta Lloyd Life België. Depaz zal bij NN het integratieproces van beide bedrijven leiden. Hij wordt benoemd tot Deputy CEO van Delta Lloyd Life Belgium. Vanaf eind juni 2017 zal hij onderdeel uitmaken van het Management Team van het gecombineerde bedrijf.

 

Ripple haalt Marjan Delatinne binnen

Marjan-DelatinneRipple werft Marjan Delatinne aan als Sales Director Europe. Delatinne moet de commerciële blockchainoplossingen van het platform promoten bij de grote banken in Europa. Delatinne  is een belangrijke versterking voor Ripple. Zij komt van SWIFT waar ze verantwoordelijk was voor de verkoop van het gamma Global Payments Innovation. Eerder werkte ze ook bij Euroclear en Bank of New York Mellon.

 

Anthony Bradshaw volgt Robert Franssen op als CEO van Allianz Benelux

RobertFranssenRobert Franssen (62) stopte op 31 maart 2017 als CEO van Allianz Benelux. Hij wordt voorzitter van de Raad van Bestuur van Allianz Benelux nv en behoudt zijn huidige posities in andere Raden van Bestuur binnen de Allianz Group. nthony Bradshaw (49) werd op 1 april 2017 de nieuwe regionale CEO van Allianz Benelux. Hij treedt aan vanuit Allianz Italy, waar hij als lid van het Directiecomité verantwoordelijk was voor verzekeringsproducten.

 

Bart De Smet | AGEAS | named Manager of the Year 2016

Bart De Smet Ageas ClubBart De Smet, CEO Ageas, has been named Manager of the Year 2016 by the financial magazine Trends in Belgium. Manager of the Year is Belgium’s most prestigious business award. It goes to managers who, because of their exceptional performance, have made a major contribution to our economy. The jury, composed of editors of Trends and several specialists in the field, select the winner from ten nominees.

Read the article from the Trends’ magazine